Bezoek aan de werkruimte
17 jun 2017 - 31 dec 2017

Bezoek aan de werkruimte

Tentoonstelling

Eind jaren zeventig is een bijzonder gezelschap kunstenaars actief in Breda, ze kennen elkaar veelal van de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost. Marius Boender, Teun Hocks, Harrie de Kroon, Kees en Pieter Laurens Mol, Sef Peeters en Moniek Toebosch vormen de harde kern van de groep

Teun Hocks opent een heuse Galerie de Luxe, een vitrine die om beurten door de collega’s gevuld wordt. En Marius Boender organiseert samen met de Nijmeegse Servie Janssen een serie happenings onder de noemer Kunstenaars voor Kunstenaars.

Besloten bijeenkomsten van kunstenaars onder elkaar, zonder pers of publiek, om elkaar nieuw werk te laten zien.

De eerste bijeenkomst wordt in Nijmegen gehouden met zo’n 10 à 15 kunstenaars.

Na een aantal edities in o.a. Breda, Hannover en Heveadorp, nodigt Moniek Toebosch haar collega’s uit in haar werkruimte aan de Haagdijk in Breda: haar badkamer. De contactsheet van deze happening, die gemaakt is met de camera van Boender, toont het plezier en de recalcitrante energie die kenmerkend is voor de tijd, deze groep en hun werk.

De laatste Kunstenaars voor Kunstenaars is in 1980 in het Cultureel Centrum De Beeldenaar in Breda en duurt drie dagen.

Een jaar eerder, op 13 mei 1979, organiseren de Bredase kunstenaars op initiatief van Martin van Opdorp het evenement Breda schaam je, dat ruim drieduizend bezoekers trekt.

Ontstaan uit protest tegen het kunstbeleid van de gemeente en cultuurcentrum De Beyerd, wordt het een gedenkwaardige happening met performances door kunstenaars uit heel Europa

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief