Artist Talks
18 aug 2019 - 18 aug 2019

Artist Talks

Raketstart Extended

Lezing

Op zondag 18 augustus praten we met beeldend kunstenaars Marius Boender en Margot Zweers over hun werk in Stedelijk Museum Breda. In de groepstentoonstelling  Raketstart – Nieuwe beeldende kunst uit Breda, die nog de gehele zomer te zien is, wordt o.a. werk getoond van deze kunstenaars.  Alex de Vries (auteur, adviseur en moderator) gaat met deze kunstenaars in gesprek. Voor het bijwonen van deze Artist Talks is een regulier museumticket nodig.  Museumkaarthouders, Vrienden van het museum en jongeren t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

14.00 – 14.45 uur    Margot Zweers
Alex de Vries gaat in het eerste deel van deze Artist Talks met Margot in gesprek over de thematiek in haar werk, haar inspiratiebronnen en haar toekomstplannen. Daarnaast worden onderwerpen zoals invalshoeken, materiaalkeuzes en de achtergrond van haar werk besproken. Margot exposeert momenteel in het museum in Project Binnenruimte met de installatie Things seemed to be square en is daarnaast een van de deelnemende kunstenaars van de groepstentoonstelling Raketstart – Nieuwe beeldende kunst uit Breda.

15.00 – 15.45 uur    Marius Boender
In het tweede deel zal De Vries ingaan op het werk van Marius Boender. Alex de Vries volgt al meer dan een decennium het werk van Boender die een lange staat van dienst heeft. Voor museum De Pont heeft De Vries eerder Boender uitgebreid geïnterviewd. Hij werkt aan een tekst over het oeuvre van Boender die naar verwachting in 2020 zal verschijnen. In de groepstentoonstelling Raketstart-Nieuwe beeldende kunst uit Breda toont hij o.a. het werk De toevallige ontmoeting van vier meteorieten op een zwart fluwelen kussentje (2018). Hiermee confronteert Boender de toeschouwer met de onvoorstelbaarheid van ruimte en tijd en dat is precies hetgeen waar De Vries hem naar zal vragen. Wat is de achtergrond van deze installatie en hoe verhoudt tot eerder werk over tijd, ruimte en onze aanwezigheid daarin. Alvorens De Vries met Boender in gesprek gaat, volgt er een korte filmvertoning van diens videofilm Het laatste blad.

Over Marius Boender (1948, Middelburg)
Marius Boender studeerde fotografie aan de Academie St. Joost in Breda. Aanvankelijk maakt hij landschapsfoto’s waarin hij de tijd zichtbaar probeert te maken. Hij werkt als fotograaf en redacteur voor tijdschriften, en ontwikkelt zich tegelijkertijd tot kunstenaar. Zijn fotowerken krijgen een steeds autonomer karakter. Hij begint te experimenteren met performance en film en maakt beelden in de openbare ruimte. Het oeuvre van Boender getuigt van een onbedwingbare nieuwsgierigheid naar fundamentele raadsels. Zo verdiept hij zich bijvoorbeeld in oude niet-westerse culturen, de wetmatigheden van de natuur en de oorsprong van het heelal. Boender onderzoekt met speelse ernst de sporen van gebeurtenissen en fenomenen. In de film Zelfportret (1978 en 2010) projecteert hij eerder gemaakte dia’s van zijn eigen gezicht in het licht van de ondergaande zon. Naarmate hij ouder wordt krijgt deze poging tot versmelting een steeds grotere magische lading. Afwisselend bepalen het jonge en het oude gezicht zijn portret.

Over Margot Zweers (1989, Den Haag) 
Margot Zweers (1989, Den Haag) studeerde in 2012 af aan de AKV|St.Joost in Breda. Als beste afstudeerder ontving ze de St. Joostpenning. Daarna volgde ze een master sculptuur aan de Hochschule für bildende Künste in Hamburg. In 2014 won Zweers de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs. Haar werk was te zien in tentoonstellingen in binnen- en buitenland, waaronder in 2018 A Pleasant Walk (Kasko, Basel), In Thin Air (Schimmel Projects, Dresden) en Wij, de kunstenaars van Breda! (deel I)(NEXT, Stedelijk Museum Breda). In 2018-2019 ontvangt ze een werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaanfonds.  Zweers toont voor de eerste editie van Project Binnenruimte van Stedelijk Museum Breda Things seemed to be square. Zij gebruikt ruimtelijke tekeningen, gebaseerd op de plattegrond van de binnenplaats van het museum, afgietsels van stenen en uitvergrote foto’s van objecten. De binnenplaats is veranderd in een enorme kijkdoos. Sculpturen die er massief uitzien, blijken plat te zijn. Een voorkant is bij nader inzien toch een achterkant. Als je rondloopt, verandert voortdurend het perspectief. Daarnaast is Zweers een van de makers van de groepstentoonstelling Raketstart – Nieuwe beeldende kunst uit Breda

Over Alex de Vries (1957) 
Alex de Vries was in 1979 medeoprichter van het tijdschrift Metropolis M. Van 1984 tot 1989 werkte hij in het Shaffy Theater in Amsterdam. Vervolgens was hij acht jaar hoofd Communicatie van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Van 1997 tot 2001 was De Vries directeur van de kunstacademie in ’s‑Hertogenbosch. Sinds 2001 werkt hij als zelfstandig auteur, adviseur en curator in het bureau Stern / Den Hartog & De Vries in Den Haag. Hij leidt regelmatig openbare kunstenaarsgesprekken en interviews. Regelmatig modereert hij ook symposia, debatten en discussies. Met zijn compagnon - grafisch ontwerper Jan Willem den Hartog - beheert hij uitgeverij De Zwaluw. De Vries werkt voor musea, presentatie instellingen, festivals, individuele kunstenaars, onderwijsinstellingen, fondsen en overheden. Het merendeel van de teksten die Alex de Vries schrijft, zijn het resultaat van atelierbezoeken die hij aflegt bij kunstenaars met uiteenlopende achtergronden en leeftijden.    

Zondag 18 augustus, 14.00 tot 16.00 uur in het auditorium Deelname op vertoon van regulier museumticket of museumkaart.

Aanmeldingen Toegang met regulier museumticket. Aanmelden via info@stedelijkmuseumbreda.nl.  

Tip: Meld je snel aan in verband met het beperkt aantal plaatsen. 

Marius Boender (links), Margot Zweers (midden) en Alex de Vries (rechts)
Foto Margot Zweers: Tom Brown Foto Alex de Vries: Karin Jonkers


Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief