1m2 Podium
4 nov 2018 - 4 nov 2018

1m2 Podium

Activiteit

Van begin tot eind II - performance, poëzie en muziek met Lars Reen, Stijn de Mos, Emiel Bootsma, Mischa van Huijstee, Jolies Heij en Max Swagemakers. Presentatie: Stijn de Mos.

1m2 Podium is opnieuw te gast met een nieuw en gevarieerd programma experimentele performance. Drie dichters, één solo muzikant, één presentator annex gastheer en één art-performer staan garant voor een verrassende middag. De voorstelling in museumcafé Lanzas is gratis bij te wonen.

Line-up:

Stijn de Mos, schrijver en dichter uit Breda,presenteert de middag. Eerder presenteerde hij Avondvullingin Café de Vulling in Breda. Op het podium wisselt hij humor en zakelijkheid af. Hij neemt het leven en zichzelf niet zo nauw, maar is serieus als het gaat om de taalspelen van hem en van anderen. Stijn studeerde literatuurwetenschappen en richt hij zich momenteel op een opleiding tot docent Nederlands. 

Max Swagemakers, ook wel bekend onder de cryptische naam M4x Sw4g3m4k3rs, is een violist/componist uit Tilburg. In zijn eigenzinnige improvisaties combineert hij, op viool en loopstation, verschillende stijlen muziek als minimal, classic, jazz, punk, folk die zorgen voor een dynamisch geheel van hedendaagse emoties. 

Jolies Heij is een podiumdichter uit Utrecht. Ze treedt overal op waar de poëzie haar maar brengt. Inspiratie komt van dwazen, dronkemannen, verliefden en andere verdwaalden, wier duistere gedachten aan de rand van het bestaan zij in woord en beeld probeert te vatten.

Mischa van Huijstee uit Smilde is dichter. Hoe noem je zo iemand? Misschien wel een geëngageerd dichtertje. Om de ernst van de situatie te benadrukken, heeft hij zichzelf een biologisch verantwoorde denkrimpel aangemeten. Het reepje gedachtevlees optrekkend, loopt hij door de straten, probeert zijn bloedkoraaltjes en zeespiegeltjes aan de man te brengen. Hij dirigeert zijn praatjes met een wijsvinger. Je mag daarvan denken wat je wil, bijvoorbeeld dat hij van een hardnekkig stukje plakband probeert af te raken.

Emiel Bootsma uit Den Bosch is (plezier) dichter en rijmende Stadsgids. In het kader van het Jeroen Boschjaar in 2016, kroop hij in de huid van de wereldberoemde schilder. Deze act-op-rijmis een blijvertje gebleken en zal in het Stedelijk Museum Breda voor het eerst buiten de grenzen van de Brabantse hoofdstad worden opgevoerd. De inmiddels 502 jaar geleden overleden schilder komt postuum het publiek op het doek vereeuwigen, want “gij zijt mij een portret”…

Lars Reen maakt als performer en interdisciplinair kunstenaar videoinstallaties, performances en muziek. Zijn abstraherende beelden, pianoliederen en soundscapes vormen als het ware een ‘gedempte’ wereld. Hij is geïntrigeerd door geïsoleerde personages en het menselijke verlangen naar geborgenheid. Naast zijn kunstenaarschap werkt Lars als onderwijsbegeleider in verschillende musea en scholen.

Martijn Stadhouders is de fotograaf bij dit project.

Over 1m2 Podium  De organisator van 1m2 Podium is Marijke Hooghwinkel. Bij de samenstelling van programma’s zoekt zij de uitersten op en formeert ogenschijnlijk sterk uiteenlopende dichters en performers telkens tot een nieuw en verrassend geheel. Hooghwinkel is tevens dichter, schrijver en beeldend kunstenaar.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief