Online Museum

Het museum is gelukkig weer open maar ook online ben en blijf je van harte welkom! We maken hiervoor stelselmatig keuzes uit de mooiste video's, podcasts en virtuele rondleidingen. Zo kun je vanuit huis blijven genieten van kunst en cultuur. Volg je ons al via Facebook en Instagram?


Online Museum
 • Een blik in de nieuwe tentoonstelling: Vanwege Vincent - De geboortestreek van Van Gogh als inspiratie


  Zaterdag 18 december opende in ons museum de tentoonstelling Vanwege Vincent - De geboortestreek van Van Gogh als inspiratie. Helaas sloten een dag later de deuren.
  In het online museum gunnen we je een inkijkje in deze kleurrijke tentoonstelling, die we maakten in samenwerking met Het Vincent van GoghHuis in Zundert.

  Op uitnodiging van het Van GoghHuis resideerden de afgelopen tien jaar meer dan 150 kunstenaars op de geboortegrond van Van Gogh in Zundert. Juist het gegeven dat een van ‘s werelds bekendste kunstenaars hier geboren en opgegroeid is, geeft nog steeds aanleiding tot nieuwe en vernieuwende kunst. In 85 eigentijdse installaties, schilderijen, video’s, foto’s en sculpturen komt Van Gogh tot leven.

  Heringa / Van Kalsbeek, zonder titel, 2013

  Betsy Green, a sense of place Van Gogh, 2021


  Diana Roig, Re-imagined Tree Roots, 2021


  Òmroep Brabant sprak met kunstenaar Dian Roig en Ron Dirven – directeur en conservator Vincent Van GoghHuis in Zundert. Bekijk en lees hier het gehele item.

 • Podcast over besmettelijke ziektes in Breda door de eeuwen heen


  In de podcast van Brabants Erfgoed vertelt onze conservator Monique Rakhorst je meer over (besmettelijke) ziektes uit de geschiedenis van Breda. Ze legt hierbij parallellen naar de huidige coronapandemie.

    Beluister hier de podcast van Brabants Erfgoed.

 • In het Bottenlab met archeoloog Lina

  Lina is archeoloog en fysisch antropoloog bij de Gemeente Breda. Ze neemt je mee op een korte rondleiding in ons Bottenlab, onderdeel van de tentoonstelling Ziek & Gezond #2 in CollectieLab

 • Digitale rondleiding door Ziek & Gezond #2 in CollectieLab

  Museummedewerker Ischa Havens leidt je door de tentoonstelling Ziek & Gezond en verteld je nieuwe verhalen over ziekte en gezondheid.


 • Conservator oude kunst Monique Rakhorst vertelt je meer over Ziek & Gezond - toen en nu

  Krijg de pestpokken, teringtyfus of kolere! Zou ‘krijg de corona’ binnenkort ook te horen zijn op straat? In Ziek & Gezond #2 in CollectieLab zitten veel verhalen verborgen over ziekten. Er zijn veel verbanden te ontdekken in besmettelijke ziekten toen met corona nu. Onze conservator oude kunst Monique Rakhorst vertelt je meer over deze tentoonstelling, waaraan ook Erfgoed Breda, Stadsarchief Breda en Amphia ziekenhuis meewerkten.


 • Digitale Nassauwandeling voor kinderen (7+)


  Beantwoord de vragen en vervolg de zoektocht via een wandeling door het centrum van Breda! Filips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje, is door Filips II ontvoerd en gevangen gehouden aan het Spaanse hof. Stiekem neemt Filips Willem contact op met zijn vader en laat hij geheime codes achter. Door de vragen te beantwoorden, worden de aanwijzingen die Filips Willem heeft verspreid verzameld. Zijn ze allemaal gevonden? Dan is de code te kraken en kan de geheime locatie van Filips Willem worden gevonden.

  Met behulp van je mobiele telefoon is de Nassauwandeling gratis online te bewandelen. Klik hier voor de digitale versie.


 • Digitaal bezoek aan de patio van het museum: Helen Vergouwen - Evenwicht in cortenstaal


  Ontdek het werk van beeldend kunstenaar Helen Vergouwen, zij exposeerde dit jaar op de patio van het museum Helen Vergouwen - Evenwicht in cortenstaal.

  In de zomer van 2020 gingen tien jongeren uit azc Gilze gaan aan de slag als Kunstkameraad (een project van Stichting De cultuurkantine) en maakten samen met professionele kunstenaars een kunstwerk. Beeldend kunstenaar Helen Vergouwen was een van de deelnemende kunstenaars aan dit project.
  Filmmaker Alexander Moust, verbonden aan dit project, legde een bezoek aan de tentoonstelling Helen Vergouwen - Evenwicht in cortenstaal vast in deze time-lapse.


  Ontmoet de kunstenaar: Helen Vergouwen
  Helen Vergouwen over haar werk in onze tentoonstelling Helen Vergouwen - Evenwicht in Cortenstaal


 • Podcast Brabants Erfgoed


  In ons depot ligt een bijzondere ingekleurde kaart van het beleg van Breda in 1624 en 1625. Hij is aangekocht door het Stadsarchief en wordt na restauratie tentoongesteld. Brabants Erfgoed nam alvast een kijkje en maakte onderstaande podcast.

    Beluister hier de podcast van Brabants Erfgoed.
 • Podcast Sacha! - 50 jaar modefotografie


  Het werk van Sacha van Dorssen, misschien wel de allerbeste Nederlandse modefotograaf, was onlangs bij ons in het museum te zien. Begin jaren 60 wordt Sacha in Parijs ontdekt. 
  Daarna reist ze de wereld rond voor bekende magazines en modemerken. Van Marie Claire tot Avenue, van Kenzo tot Dior.

  Bij de tentoonstelling Sacha! - 50 jaar modefotografie hebben we een podcast gemaakt. Daarin zoomen we in op de schoonheidsidealen van de jaren 70 tot nu, en wat deze betekenen voor het vrouwbeeld. We stellen de vraag: wat is de macht van mode?

  Met: Cecile Narinx (modejournalist en voormalig hoofdredacteur Elle en Haper's Bazaar), Jenny Smets (medecurator tentoonstelling) en Janice Deul (mode- en cultuuractivist).

  Deze podcast is gemaakt door Anna Peeters en productiehuis Slowpony, in opdracht van Stedelijk Museum Breda.

  Beluister de podcast Sacha! - 50 jaar modefotografie van Stedelijk Museum Breda via SpotifySoundcloud en Apple Podcasts.


 • Maak kennis met de kunstenaars uit Razende stilstand - Kunst in Breda van 1970 tot nu


  Razende stilstand - Kunst in Breda van 1970 tot nu toont werk van kunstenaars die de afgelopen 50 jaar een bepalende rol hebben gespeeld voor wat betreft de ontwikkeling van beeldende kunst in Breda en de wijde omtrek. 

  De tentoonstelling laat werk zien van:
  Theo Besemer, Marius Boender, Iris Bouwmeester, Eelco Brand, Tom Claassen, Tjitske Dijkstra, Ruud van Empel, Teun Hocks, Paul den Hollander, Arjan Janssen, Peter Kantelberg, Inge van ‘t Klooster, Marc Koreman, Harrie de Kroon, Danielle Lemaire, Hubert Leyendeckers, Johan van Loon, Pieter Laurens Mol, Romee van Oers, Sef Peeters, Colin Peters, Mado Schoolmeesters, Johanna Schweitzer, Carolein Smit, William Speakman, Niel Steenbergen, Ruth Terwiel, Pieter van Unen, Frans van Veen, Cécile Verwaaijen, Kees Vet, Jaap de Vries, Melanie de Vroom, Joshua Wechsler, Yeung Yuk Kan, Michiel van der Zanden en Margot Zweers.

  Maak hier nader kennis met kunstenaars: Cécile Verwaaijen, Yeung Yuk Kan, Pieter Laurens Mol, Romee van Oers en Marius Boender.

  Cécile Verwaaijen


  Yeung Yuk Kan


  Pieter Laurens Mol


  Romee van Oers 


  Marius Boender

 • Virtuele rondleiding door tentoonstelling Realisten - Meesterwerken uit Museum Arnhem


  Marc de Beyer,  directeur van Museum Gouda, bezocht voor het televisieprogramma Nu te zien! de realistische en magisch-realistische schilderijen uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, in ons museum. De werken van onder anderen Carel Willink, Dick Ket en Jan Mankes zijn geschilderd met heldere contouren en een focus op het ambacht. Soms roepen ze een magische sfeer op. Het merendeel van de doeken komt uit de collectie van Museum Arnhem.

  Bekijk hier de aflevering over Realisten - Meesterwerken uit Museum Arnhem.

  Bekijk Realisten - Meesterwerken uit Museum Arnhem in 3D
  Met werk van o.a. Charley Toorop, Pyke Koch en Carel Willink. Ontdek deze topstukken uit de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw, toen het neo- en magisch realisme zijn hoogtijdagen beleefden. Loop rustig door de verschillende zalen en volg Ischa's rondleiding om meer te horen over de werkwijze en inspiratiebronnen van deze kunstenaars.


  Rondleiding door Realisten - Meesterwerken uit Museum Arnhem
  Een selectie uit de prachtige collectie van Museum Arnhem is te zien in Realisten - Meesterwerken uit Museum Arnhem. We tonen schilderijen en tekeningen uit het magisch- en neorealisme dat zijn hoogtij dagen vierde in de eerste helft van de vorige eeuw. Werken van grote meesters als Raoul Hynckes, Dick Ket, Pyke Koch, Jan Mankes en Charley Toorop worden aangevuld met bruiklenen van Carel Willink en Herbert von Reyl uit particulier bezit en werk van Toon van de Mysenberg uit onze eigen collectie. Museummedewerker Ischa Havens leidt je rond door de tentoonstelling.


Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief