Online Museum

Het museum is nog even gesloten, maar online ben je van harte welkom! We maakten een keuze uit de mooiste video's, podcasts en virtuele rondleidingen voor je. Zo kun je vanuit huis toch genieten van onze tentoonstellingen en alles daar omheen, en volg ons via sociale media.

Online Museum
 • Ziek & Gezond

  Ziek & Gezond - toen en nu
  Krijg de pestpokken, teringtyfus of kolere! Zou ‘krijg de corona’ binnenkort ook te horen zijn op straat? In Ziek & Gezond #2 in CollectieLab zitten veel verhalen verborgen over ziekten. Er zijn veel verbanden te ontdekken in besmettelijke ziekten toen met corona nu. Onze conservator oude kunst Monique Rakhorst vertelt je meer over deze tentoonstelling, waaraan ook Erfgoed Breda, Stadsarchief Breda en Amphia ziekenhuis meewerkten.


  Bottengame
  Speciaal voor Ziek & Gezond #2 maakte we een bottenspel voor kinderen vanaf 6 jaar. Speel mee!

  Help Lina de Jonge de archeoloog verborgen spullen uit de geschiedenis te vinden. Er is een skelet gevonden, maar sommige botten liggen helemaal verkeerd. Leg jij de botten waar ze horen te liggen?
  Wachtwoord: Bottenspel


  Nieuwe verhalen over ziekte en gezondheid
  Museummedewerker Ischa Havens leidt je door de tentoonstelling Ziek & Gezond.


 • (Un)Locked

  Pim Steinmann
  Pim Steinmann is één van de Bredase kunstenaars die haar ervaring tijdens de eerste lockdown in de tentoonstelling (Un)Locked verbeeld. Ze schrijft een performancetekst over haar drang om te daten, gepaard aan gevoelens van genderdysforie. Maar als de crisis mensen ontmoeten en live optreden onmogelijk maakt, krijgt de tekst een andere lading. De performance transformeert in een vlog.

 • Realisten - Meesterwerken uit Museum Arnhem

  Rondleiding door Realisten - Meesterwerken uit Museum Arnhem
  Een selectie uit de prachtige collectie van Museum Arnhem is te zien in Realisten - Meesterwerken uit Museum Arnhem. We tonen schilderijen en tekeningen uit het magisch- en neorealisme dat zijn hoogtij dagen vierde in de eerste helft van de vorige eeuw. Werken van grote meesters als Raoul Hynckes, Dick Ket, Pyke Koch, Jan Mankes en Charley Toorop worden aangevuld met bruiklenen van Carel Willink en Herbert von Reyl uit particulier bezit en werk van Toon van de Mysenberg uit onze eigen collectie. Museummedewerker Ischa Havens leidt je alvast rond door de tentoonstelling.  #tussenkunstenquarantaine
  Via #tussenkunstenquarantaine zijn inmiddels vele variaties op bestaande kunstwerken te zien.

  Namens het museum dagen we belangstellenden uit om een eigen variant te maken op een bestaand werk uit de tentoonstelling Realisten – Meesterwerken uit Museum Arnhem.

  Stuur je inzending naar Ilse@stedelijkmuseumbreda.nl en wellicht zien we jouw werk binnenkort terug in de slideshow. Inzenden is mogelijk tot 30 mei 2021. • Danielle Lemaire - You Know I Am Not There

  OPEN CALL: Stedelijk Museum Breda
  You Know I am Not There

  Deel wat Nick Drake voor jou betekent

  Stedelijk Museum Breda is op zoek naar reacties op de muziek van Nick Drake. 

  Tijdens een nachtelijke tekensessie in de winter van 2017 hoort beeldend kunstenaar Danielle Lemaire voor het eerst een nummer van Nick Drake. Ze weet onmiddellijk dat ze alles over deze singer-songwriter wil weten. In haar onderzoek naar de jong overleden muzikant komt ze terecht in de online wereld van de Drakeheads met geheimzinnige avatars en opvallende aliassen. Ze gebruikt het materiaal voor haar tentoonstelling You Know I Am Not There in Stedelijk Museum Breda

  De muziek van Nick Drake spreekt nu meer dan ooit tot de verbeelding van schrijvers, kunstenaars, muzikanten en fans. Zo werkt Drakehead Kath Wyatt aan een compleet spel tarotkaarten met tekeningen van Nick Drake. En kunnen we binnenkort het eerste deel van een opera over Nick Drake van Rocio Dylan Desire Carroll bekijken.

  Word jij ook geraakt door de muziek van Drake? En wil je graag iets delen op het blog www.youknowiamnothere.nl dat ook te zien is in de tentoonstelling van Danielle Lemaire? Stuur dan je inzending naar info@youknowiamnotthere.nl

  Wij zien je teksten, foto’s, video- of audiobestanden met belangstelling tegemoet. Covers van de muziek van Drake zijn van harte welkom. Houd bij het gebruik van originele opnames echter rekening met auteursrechten.  

  The Walk Away, 2018-2020 conté en acrylverf op papier 110 x 75 cm Foto: Peter Cox


  The Abandoned Stage, 2020 conté, potlood en acrylverf op papier 75 x 110 cm Foto: Peter Cox


  Danielle Lemaire – You Know I Am Not There - een introductie
  Volg een introductie van achter de schermen over de tentoonstelling Danielle Lemaire - You Know I Am Not There.
  De tentoonstelling loop t/m 15 augustus. Hopelijk tot snel!


  Danielle Lemaire - You Know I Am Not There (yet)
  Op 18 december waren we er klaar voor: de opening van de splinternieuwe tentoonstelling Danielle Lemaire - You Know I Am Not There. Danielle Lemaire licht alvast een tipje van de sluier. 

  Tijdens een nachtelijke tekensessie in de winter van 2017 hoort beeldend kunstenaar Danielle Lemaire voor het eerst een nummer van Nick Drake. Ze weet onmiddellijk dat ze alles van deze artiest wil weten. Nick Drake was in zijn tijd alleen in kleine kring bekend en overleed in 1974 op 26-jarige leeftijd. Lange tijd was hij een artist artist, vooral geliefd bij muzikanten, schrijvers en kunstenaars. Maar zijn muziek lijkt in deze tijd meer dan ooit de resoneren bij een groot publiek dat elkaar ook online weet te vinden. Volg hier de blog. 


 • Power to the Models - Curated by Jan Hoek

  Podcast Power to the Models - Curated by Jan Hoek
  Deze tentoonstelling maakten we in samenwerking met BredaPhoto, en deed afgelopen herfst veel stof opwaaien. Kunstenaar en curator Jan Hoek draaide de machtsverhouding tussen model en fotograaf radicaal om: niet de fotograaf bepaalde het beeld, maar het model kreeg de volledige regie. Bij deze tentoonstelling is een podcast gemaakt met het indrukwekkende verhaal van Jyoti Weststrate.

  Beluister de podcast Power to the Models van Stedelijk Museum Breda via SpotifySoundcloud en iTunes. Dit is een podcast gemaakt door Anna Peeters voor Slowpony (in opdracht van Stedelijk Museum Breda).

 • Brabants Erfgoed

  Podcast Brabants Erfgoed 
  In ons depot ligt sinds kort een bijzondere ingekleurde kaart van het beleg van Breda in 1624 en 1625. Hij is aangekocht door het Stadsarchief, en wij zullen hem eerst restaureren en daarna tentoonstellen. Brabants Erfgoed nam alvast een kijkje en maakte een podcast.

    Beluister hier de podcast van Brabants Erfgoed.
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief