Op dit moment is het museum gesloten. Na de vloerrenovatie werken we nu
aan de herinrichting van de zalen. Gelukkig is het einde in zicht: op 13 mei kun
je hier terecht voor een nóg mooier museum! Lees er alles over »

Laatste week: Nachtvlucht in Breda
t/m 13 nov 2022

Laatste week: Nachtvlucht in Breda

Ontdek Breda door de ogen van Pieter Laurens Mol

Tentoonstelling

Mol groeide op in Breda en had er zijn eerste atelier. De stad was, zeker in de beginperiode van zijn kunstenaarschap, een inspiratiebron. Naast de tentoonstelling in het museum is op een aantal locaties in de stad werk te bezoeken van Mol én werk van verschillende jonge kunstenaars dat geïnspireerd is op de thematiek van Nachtvlucht.  Deze locaties zijn gedurende de gehele of een deel van de looptijd van de tentoonstelling te bezoeken.

Tentoonstelling Nachtvlucht
23 juli – 13 november
Di t/m vr 11.00 – 17.00 uur, za & zo 10.00 – 17.00 uur

Speels, poëtisch en gelaagd. Zo valt het oeuvre te omschrijven van de in Breda geboren kunstenaar Pieter Laurens Mol (1946). De tentoonstelling Nachtvlucht laat een selectie van Mols werk zien vanaf 1965 tot nu en heeft als thema de kleur zwart en de verschillende betekenissen van de duisternis, zoals die onder andere te vinden zijn in de kunsten en wetenschappen. Voor het eerst in 30 jaar is zo’n groot aantal werken van Mol tegelijkertijd in Nederland in één tentoonstelling te zien.

Klik hier voor uitgebreide informatie over Pieter Laurens Mol en de tentoonstelling Nachtvlucht.

Sint-Joostkapel
Ginnekenweg 21
23 juli t/m 8 november
Ma t/m za 10.00 - 17.00 uur 

De Sint-Joostkapel - waarvan de bouw stamt uit de eerste helft van de 15e eeuw - werd na de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd door architect Frans Mol, de vader van Pieter Laurens Mol. In deze intieme kapel, die nog altijd in gebruik is als kerk, worden tijdens de tentoonstellingsperiode de werken Engelenbrood (2000) en Icarus Flower (1986) getoond. 

Blind Walls Gallery
Spoorstraat 148 en Academiesingel 148
23 juli t/m 13 november
Doorlopend te bezoeken

In 1970 schilderde Mol het werk Publicity for the Mind op de gevel van zijn atelier aan de Spoorstraat in Breda. Helaas is de tekst ‘All Happens Inside’ in de loop der jaren verdwenen. Geïnspireerd door dit kunstwerk ging Vincent de Boer in 2017 in opdracht van Blind Walls Gallery aan de slag met zijn eerbetoon aan Mol. Zijn broer Guido de Boer liet zich voor zijn mural inspireren door het werk Head Dope Dead Hope (1991) van Mol. 

Blind Walls Gallery is hét museum op straat en bestaat uit ruim 100 muurschilderingen geïnspireerd op de verhalen van Breda.

Kijk hier voor uitgebreide informatie. 


Reeds voorbij:

Expo Reach out into Space – Pier15®
Veilingkade 12
26 augustus t/m 30 september
Di t/m vr 15.00 – 23.00 uur, za/zo 14.00 – 22.00 uur

In samenwerking met Pier15® zijn tien makers van 16 – 30 jaar uitgenodigd deel te nemen aan een 6-daagse masterclass, gegeven door kunstenaar Yasser Ballemans en geïnspireerd op het werk van Mol. De makers gaan aan de slag met thema’s zoals duisternis, het heelal, de toekomst en de nacht en werken aan een installatie van ruimteschepen en -pakken in de breedste zin van het woord. De resultaten van de masterclass worden bij het skatepark getoond.

Pier15® is een van de meest toonaangevende skateparken in Europa en een broeinest voor cultuur.

Kijk hier voor uitgebreide informatie.


Reeds voorbij:

Ontdek de nacht

Deels gelijktijdig met Nachtvlucht is een buiten tentoonstelling: Ontdek de nacht in de stad te bezoeken, die in samenwerking met Stichting KOP is ontwikkeld. Hiervoor zijn vier jonge kunstenaars – Georgie Brinkman, Naomi Jansen, Alicia Kremser en Sjors Smit – uitgenodigd nieuw werk te maken voor de publieke ruimte dat geïnspireerd is op het oeuvre van Mol en de thematiek van Nachtvlucht

Te zien is hoe de nieuwe generatie kunstenaars reageert op het gedachtegoed van Mol. Zo legt Sjors Smit een interessante link naar de Bredase de stadsbranden in 1534 en reageert Alicia Kremser juist op hedendaagse gevoelens van veiligheid op straat. Georgië Brinkman kijkt naar een mogelijke toekomst op de maan en nodigt Naomi Jansen iedereen uit om op drie zaterdagen in alle vroegte ritueel de nacht af te sluiten met het begroeten van de zon.

Georgie Brinkman - The Lunar Moss Piglets in the Sea of Serenity
Ingenhousz, Doctor Jan Ingen Houszplein 42
26 augustus - 30 oktober
Doorlopend te bezoeken

Georgie Brinkman werkt met levend materiaal: mossen en tardigrades, ook wel ‘moss piglets’ oftewel beerdiertjes genoemd. In 2019 stortte een ruimtevaartuig met een kolonie van duizenden tardigrades neer op de maan. Nu herschept Brinkman de crashsite met een andere kolonie van ‘moss piglets’ op een topografisch natuurgetrouwe maansculptuur, waar de tardigrades in hun favoriete omgeving leven: mos. Hoe zullen de tardigrades zich over deze sculptuur verspreiden? En wat zal het lot zijn van de beerdiertjes op de werkelijke maan?

Alicia Kremser - text me when you're home
De locatie van dit werk wisselt, kijk hier voor de actuele locatie.
1 september – 30 oktober
Alleen in het donker zichtbaar, als de straatverlichting aan is

Alicia Kremser projecteert boodschappen op de stoep. Met ingrepen aan de straatverlichting toont ze de tekst 'text me when you're home'. Kremser neemt je mee in de ervaring van het ‘s nachts naar huis lopen. Het gaat haar om de persoonlijke ervaringen van de voorbijganger en de verschillende dialogen die worden opgeroepen door het lezen van de tekst.

Sjors Smit – Zonder titel (Zuidwest)
STEK, Veilingkade 9
10 september - 30 oktober
Doorlopend te bezoeken

Sjors Smit trekt met een aantal geblakerde sculpturen een parallel tussen de Bredase stadsbrand van 1534 en de rituele verbranding van Mols eigen kunstwerken. Beide gebeurtenissen brachten een transformatie teweeg. Met deze assemblage van objecten onderzoekt Smit hoe deze twee gebeurtenissen zich verhouden tot de geschiedenis van Breda. 

Route: Loop onder de poort van STEK door en loop helemaal door naar de achterkant van het terrein. Als je vervolgens 40 meter naar rechts loopt zie je de installatie staan. 

Naomi Jansen – De opkomst
Zaterdag 29 oktober 08.15 - Parkeerdek, Centraal Station Breda

Naomi Jansen viert samen met jou de opkomst van de zon. Vergelijkbaar met hoe Mol in zijn vroege jaren de stad als speelveld gebruikte, zal Jansen tijdens zonsopkomst op drie bijzondere plekken in Breda de zon begeleiden en verwelkomen.

De Opkomst wordt gevormd door zij die op komen dagen. Je bent van harte uitgenodigd om deel uit te maken van de Opkomst. Het enige wat daarvoor van je gevraagd wordt, is dat je in de duisternis van de nacht je bed uit komt, niet wetende hoeveel anderen op komen dagen en wat nog meer ten tonele zal verschijnen.

Stichting KOP is een kickstarter voor kunst- en designtalent.

Kijk hier voor uitgebreide informatie.  

De tentoonstelling Nachtvlucht en alle bijbehorende activiteiten zijn tot stand gekomen met dank aan: Fonds 21, Gemeente Breda en alle bruikleengevers.

Stedelijk Museum Breda is met tentoonstelling Nachtvlucht de winnaar van de Agnes van den Brandeler Museumprijs 2021.

Alle bijbehorende activiteiten zijn tot stand gekomen in samenwerking met St. Joost School of Art & Design, Master Institute of Visual Cultures, Inversie Talenthub, Stichting KOP, Curio scala, Pier15®, Grote Kerk Breda en de Sint-Joostkapel. 

Project Ontdek de nacht is tot stand gekomen met dank aan: Mondriaan fonds, VSB fonds


Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief