Op dit moment is het museum gesloten. Dat heeft alles te maken met de renovatie van de vloeren en de herinrichting van de zalen. Lees er alles over »

Renovatie en herinrichting Stedelijk Museum
Breda. Op naar een nóg mooier en leuker museum
voor jong en oud!

De nieuwe vloeren maken straks niet het grootste verschil; de grote verandering is de herinrichting van het museum. We werken aan een nieuwe vaste presentatie. Met tentoonstellingen over de Bredase Nassaus en Breda in de 19e eeuw en volop activiteiten richt het museum zich straks nadrukkelijk op een breder publiek met volop aandacht voor families.

De museumshop en het café worden opnieuw ingedeeld voor meer zitruimte. De patio krijgt het karakter van een binnenplein met terras.
Tot ziens in het voorjaar van 2023!

Blijf op de hoogte

Gedurende de sluiting houden we je graag op de hoogte met de speciale museum nieuwsbrief. Hier volg de voortgang, bieden we een kijkje achter de schermen en presenteren we verhalen over bijzondere voorwerpen. Ook op de hoogte blijven? Schrijf je hier in. Ook via Facebook en Instagram blijf je betrokken bij het museum.

Nieuwe vaste presentaties

1. De Nassaus van Breda: kasteel, stad en land
In deze nieuwe vaste opstelling maak je een tijdreis en kom je van alles te weten over de belangrijke geschiedenis van Breda en hoe de stad nauw verbonden is met het Huis van (Oranje) Nassau. Je komt te weten dat de impact van die geschiedenis doorwerkt tot de dag van vandaag. Door de Nassauopstelling loopt een familiespoor. Aan de hand van opdrachten, verrassende weetjes en pikkelende vragen worden kinderen op speelse manier wijzer. Speciale interactieve installaties dragen daar nog verder aan bij.

2. De Nieuwe Stad
De Nassaus waren verantwoordelijk voor de eerste bloeiperiode van Breda, de tweede bloeiperiode begon in de 19e eeuw. Met de komst van de industrie kwam de ontwikkeling van de stad in een stroomversnelling. Met schilderijen en voorwerpen en de verhalen erachter, krijg je een beeld van deze periode. Ook hier is een speciale familieroute voor jong en oud.

Tijdelijke tentoonstellingen

Met een grote expositie van Ruud van Empel, een kunstenaar met internationale faam en Bredase roots, realiseert het museum een spraakmakende openingstentoonstelling.

Ook de jaarlijkse tentoonstelling met Bredase speciaal voortgezet onderwijs keert terug in het vernieuwde museum.

VOYAGE PITTORESQUE#6 / 2017 Archival Pigment print 78 x 140 cm 30,7 x 55,1 inch
Ruud van Empel, VOYAGE PITTORESQUE#6 / 2017 Archival Pigment print 78 x 140 cm 30,7 x 55,1 inch

Partners en subsidiënten

De renovatie en herinrichting van Stedelijk museum Breda is mogelijk
gemaakt dankzij Dioraphte, Mondriaan Fonds, Provincie Noord-Brabant,
VriendenLoterij, Zabawas, Gemeente Breda en Breda Marketing.