Winnaar Agnes van den Brandeler Museumprijs 2021

10 december 2021
Winnaar Agnes van den Brandeler Museumprijs 2021

Stedelijk Museum Breda wint de Agnes van den Brandeler Museumprijs 2021.

Stedelijk Museum Breda is de winnaar van de Agnes van den Brandeler Museumprijs 2021. De prijs - ter waarde van 50 duizend euro - wordt jaarlijks uitgereikt aan een klein tot middelgroot museum in Nederland dat met een bijzonder plan voor een solotentoonstelling komt.

Dit jaar gaf de jury de voorkeur aan het voorstel Pieter Laurens Mol – Nachtvlucht van conservator hedendaagse kunst Marjolein van de Ven. Zij maakt samen met de kunstenaar een solotentoonstelling met oud en nieuw werk die volgend jaar van 21 mei tot en met 4 september te zien zal zijn in Stedelijk Museum Breda.

In Pieter Laurens Mol - Nachtvlucht wordt de bezoeker meegenomen door het oeuvre van Pieter Laurens Mol (1946, Breda) aan de hand van de uiteenlopende betekenissen van het duister en de kleur zwart. Het gehele project bestaat uit verschillende onderdelen: een tentoonstelling (600 m²) in het museum, een interventie in de Grote Kerk Breda, een publicatie en publieksprogramma’s voor jonge kunstenaars en jongeren.

Pieter Laurens Mol is voor Stedelijk Museum Breda een sleutelkunstenaar omdat hij vanuit de stad Breda vanaf de jaren zestig een internationale positie heeft opgebouwd. Zijn rijke kunstenaarspraktijk kenmerkt zich door een poëtische houding
en het doordachte gebruik van materialen. Zijn werkwijze is met name relevant voor een jonge generatie kunstenaars, voor wie artistiek onderzoek en ambachtelijkheid belangrijke onderwerpen zijn.

Het voorstel van Stedelijk Museum Breda voor Pieter Laurens Mol – Nachtvlucht is door de jury van de Agnes van den Brandeler Museumprijs verkozen uit een shortlist van andere tentoonstellingsprojecten. De jury bestaat uit de bestuursleden van de Agnes van den Brandeler Stichting: Koeno Sluyterman Van Loo, Robert de Haas en
Frank Bergevoet.

De Agnes van den Brandeler Museumprijs is een in 2018 ingestelde, jaarlijkse prijs voor middelgrote en kleine musea. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden, bedoeld voor een project waarin een kunstenaar (geboren vóór 1978) die naar de smaak van de jury net te weinig aandacht heeft gehad, uitgebreid wordt belicht. De prijs is eveneens bedoeld om middelgrote en kleine musea financieel te steunen. Eerdere winnaars van de prijs waren Museum Belvédère in Heerenveen en Museum Rijswijk.

Jonkvrouwe Agnes van den Brandeler (1918-2002) was een Nederlandse kunstenaar. Zeer tegen de zin van (vooral) haar vader besloot zij na de afronding van haar gymnasiumtijd naar de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag te gaan. Na de oorlog reisde zij tussen 1947 en 1972 naar Frankrijk, Spanje, Griekenland en Italië. In haar onderhoud voorzag ze door te schilderen, te tekenen en lessen te geven. Tijdens haar reizen maakte zij kennis met het impressionisme, expressionisme en constructivisme en experimenteerde met alle stijlen. Met name het expressionisme trok haar: ze bleef haar leven lang, ook na terugkomst in Nederland, landschappen en historiestukken schilderen in deze stijl. Agnes van den Brandeler exposeerde gedurende haar leven regelmatig maar brak nooit serieus door. Dat vond ze enerzijds teleurstellend, anderzijds zag ze ook altijd op tegen ‘het sociale gedoe’. De door haarzelf en haar man opgerichte Agnes van den Brandeler Stichting draagt zorg voor haar artistieke nalatenschap en houdt de herinnering aan deze bijzondere, zeer doortastende kunstenaar levend, onder andere door de instelling van bovenstaande prijs.