Op dit moment is het museum gesloten. Na de vloerrenovatie werken we nu
aan de herinrichting van de zalen. Gelukkig is het einde in zicht: op 13 mei kun
je hier terecht voor een nóg mooier museum! Lees er alles over »

Wijnand Nijs schrijft voor Ziek & Gezond #2

21 december 2020
Wijnand Nijs schrijft voor Ziek & Gezond #2

Om je alvast goed in te lezen in de tentoonstelling Ziek & Gezond #2 voordat je deze kan gaan bezoeken, neemt schrijver en journalist Wijnand Nijs je mee terug in de tijd. In zijn verhalen gaat hij terug in de tijd naar een donkere periode waarin ons land werd geteisterd door infectieziekten als de pest, cholera, tuberculose en pokken.

Maak kennis met de Bredase apotheker en dokter Lucas Stas en zijn onbederfelijke medicijn. Ontmoet dr. Jan Ingenhousz. Wie is deze arts van de sterren, die met zijn vooruitstrevende methode voor de behandeling van de pokken als een prominente vertegenwoordiger in de wereld van koningen, keizers en keizerinnen werd ontvangen. En wandel in gezelschap van zuster Francisca mee over de Haagdijk, waar de lucht van de markt en de paardenuitwerpselen overheerst en de geur van cholera al van verre te ruiken is.

Zodra het museum weer open is kun je een kijkje nemen bij de expositie en ervaar je zelf de geuren die rondom de ziekten hingen. Bekijk ook de instrumenten waarmee werd gepoogd pestlijders te genezen en constateer de opmerkelijke overeenkomsten tussen het omgaan met deze ziekten en de huidige pandemie.

Bekijk de verhalen en verdere informatie over de tentoonstelling hier.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief