Op dit moment is het museum gesloten. Na de vloerrenovatie werken we nu
aan de herinrichting van de zalen. Gelukkig is het einde in zicht: op 13 mei kun
je hier terecht voor een nóg mooier museum! Lees er alles over »

Welk Artikel 1-monument komt er in het Valkenberg? Breda mag kiezen - Brabants Dagblad

16 september 2021
Welk Artikel 1-monument komt er in het Valkenberg? Breda mag kiezen - Brabants Dagblad

BREDA - ,,Het ontwerp moet prikkelend zijn. Een uitnodiging aan de bewoners van Breda om met elkaar de discussie aan te gaan.’’ Dat zei Dingeman Kuilman woensdag bij de presentatie van de drie schetsen voor een Artikel 1-monument dat in het Valkenberg komt te staan. 

De bevolking van Breda mag nu bepalen welk ontwerp het gaat worden.

Kuilman, in het dagelijkse leven directeur van het Stedelijk Museum Breda, sprak als voorzitter van de commissie die een voorselectie heeft gemaakt van de kunstwerken die in de race zijn voor een plaats in het stadspark. Hij hoopt dat een van de ontwerpen die zijn ingezonden door de kunstenaars Monica Dahlberg, Folkert de Jong en Jennifer Tee ‘gaan leven in de stad’.

Verbeelding
Volgens wethouder Marianne de Bie (Cultuur, D66) spreken de schetsen ‘absoluut tot de verbeelding’. ,,Er is echt iets te kiezen. De ontwerpen kijken heel verschillend naar wat Artikel 1 van de Grondwet betekent’’, aldus de wethouder.

Het ontwerp 'Maisha' van Monica Dahlberg, voor een Artikel 1-monument in Breda. © Monica Dahlberg/Gemeente Breda


Haar collega Boaz Adank (Binnenstad, VVD) onderstreept dat het monument er niet voor niets komt. Het is het gevolg van een discussie in de gemeenteraad over de vraag hoe blij Breda moet zijn met een paviljoen dat de Chinese ‘zusterstad’ Yangzhou heeft geschonken en ook in het Valkenberg terecht komt.

Gelijke behandeling
Omdat het in China niet goed gaat met de mensenrechten, heeft het stadsbestuur besloten om ook ruimte te maken voor een werk dat zich richt op het belang van gelijke behandeling. De beste manier om dat te accentueren is een monument voor Artikel 1. Daarin staat: ‘allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld’. ,,Dan kun je de Chinezen isoleren, maar je kunt ook het gesprek aangaan’’, aldus wethouder Adank.

Het nieuwe monument komt te staan bij de al langer in het park aanwezige Artikel 1-plaquette. Wethouder De Bie hoopt dat ‘welk ontwerp het ook wordt, het gesprek over vrijheid altijd wordt gevoerd’: ,,De volgende stap is: welk ontwerp mag het van de bewoners van Breda worden?’’

Het ontwerp 'Vrijheidsboom' van Jennifer Tee, voor een Artikel 1-monument in Breda. © Jennifer Tee/Gemeente Breda


Tot 11 oktober kan worden gestemd op de site van Plan Breda. Begin volgend jaar wordt begonnen met de aanleg van het winnende ontwerp, waarvoor 80.000 euro opzij is gezet.

Lees hier het originele artikel van Brabants Dagblad.

Hoofdafbeelding: Het ontwerp 'De Ring van Breda' van Folkert de Jong, voor een Artikel 1-monument in Breda. © Folkert de Jong/Gemeente Breda

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief