BN De Stem: Wegdromen op de schouders van Vincent in Stedelijk Museum Breda

29 december 2021
    BN De Stem: Wegdromen op de schouders van Vincent in Stedelijk Museum Breda

Van Gogh blijft de ultieme inspiratiebron voor veel kunstenaars. Het Van GoghHuis in Zundert toont zijn indrukwekkende collectie eigentijdse kunst in het Stedelijk Museum Breda.

Verdrinken in zijn kleuren, wegdromen bij het lijnenspel of geïnspireerd raken door zijn daadkracht. Het leven en werk van Vincent van Gogh is een mer à boire voor iedere kunstliefhebber. Als eigentijds beeldend kunstenaar moet je je eenvoudigweg verhouden tot het vurige oeuvre van de roodharige Brabander.

De afgelopen tien jaar heeft het Van GoghHuis in Zundert zo’n tweehonderd kunstenaars uitgedaagd om speciaal werk te maken dat is bezield door Van Goghs universum. Na afloop van hun residenties lieten de gastkunstenaars een indrukwekkende reeks werken na aan het Van GoghHuis. Bovendien werd de verzameling continu uitgebreid met andere, door Van Gogh geïnspireerde werken.

Vijfentachtig kunstwerken uit deze verzameling zijn nu bijeengebracht in het Stedelijk Museum Breda. Beeldhouwwerken, installaties, tekeningen en veel schilderijen. De collectie bevat werk van wereldvermaarde kunstenaars als Arnulf Rainer, Vik Muniz en Robert Zandvliet.

Ema Vanekova - Jasje - 2021

Ema Vaneková - Jasje - 2021

,,Onze kunstcollectie is gegroeid als kool”, glimlacht Ron Dirven, directeur van het Van GoghHuis. ,,Stiekem dromen we al van een uitbreiding van ons museum.” De samenwerking met het Stedelijk Museum komt dan ook als geroepen.

De expositie Vanwege Vincent is verdeeld over twee zalen. Sfeervol verlichte ruimtes die zo zijn ingericht dat ze de openheid van een werkatelier uitstralen. In Zundert werken de gastkunstenaars ook geregeld wekenlang in de omgeving van Van Goghs geboortegrond. Het gastatelier ligt naast het kerkje waar Vincents vader predikte en de kunstenaars verblijven in de oude kosterswoning.

Kleurenpracht
    Grootste inspiratiebron is de natuur in en rondom Zundert. Net als Van Gogh raken kunstenaars na hem bevleugeld door de kleurenpracht en grilligheid van de flora. De eerste zaal toont enkele zeer treffende voorbeelden. Qua kleur en expressie houden sommige kunstenaars zich gelukkig niet in, helemaal in de geest van Van Gogh.

Reinoud van Vught - Zonder titel - 2006

Reinoud van Vught laat zijn natuurschilderingen opgaan in een weelderige barokke kleurenvloed. Het gloednieuwe, olieverfschilderij Re-Imagined: Tree Roots van Diana Roig is een indrukwekkende ode aan de zwierige vertakkingen van een boom.

Onontkoombaar zijn de iconische zonnebloemen. Van de befaamde, jong gestorven bloemenschilder Erik Andriesse zijn enkele zonnebloemschilderingen te zien op golfkarton en hout. Loek Grootjans gaat nog verder en toont de zonnebloem in al zijn raadselachtige glorie. In een vitrine is een flinke, gedroogde zonnebloem te zien, als betrof het een opzienbarende archeologische vondst.

Van Gogh verleidt de kunste­naars tot expressie­ve uitspattin­gen
    Topwerk is het meterslange doek Regen in Auvers van Robert Zandvliet. Geboeid door dit late werk van Van Gogh creëerde Zandvliet zijn eigen natuurspektakel: zwiepende regenbuien en adembenemende lichtstralen tekenen een weids landschap. Van Gogh verleidt sowieso tot expressieve uitspattingen. Het duo Heringa/Van Kalsbeek neemt bijvoorbeeld de bouwesthetiek van de beroemde Zundertse corso als startpunt voor een carnavaleske sculptuur.

Dolende psyche
    In de tweede expositiezaal spiegelen kunstenaars zich aan de dolende psyche van Van Gogh. Werk dat minder tot de verbeelding spreekt omdat de getoonde kunstenaars hun collega Van Gogh wel heel erg over de schouders mee laten kijken.

Carmen Schabracq ziet zichzelf als een pijp rokende Vincent, terwijl Arnulf Rainer zich herkent in de spirituele ontembaarheid van Van Gogh. Tom Claassen bouwde een gloednieuwe, enorme sculptuur van boomstammen. Een knipoog naar het beroemde bed van Van Gogh. Dieper graaft Koen Vermeule met zijn meditatieve doek van een stervende (?) Vincent op een vloer vol verfspatten en penselen.

Rainer Fetting - Van Gogh und Mauer 1983 - 280 x 210 cm -collectie Museum Zimmer Merzig © Rainer Fetting

Mooie, actuele toevoeging is het werk van de Duitse kunstenaar Rainer Fetting, Hij is al jaren geboeid door Van Gogh. Zijn onstuimige, uitdrukkingsvolle Neue Wilde-stijl sluit er naadloos bij aan. In december was Fetting enkele dagen actief als gastkunstenaar bij het Van GoghHuis Zundert (Markt 26-27). Die ateliersessies leverden veel werk op. Naast een groot doek in het Stedelijk Museum toont Fetting nieuwe creaties in Zundert. Beide exposities zijn straks weer te bezichtigen.

‘Vanwege Vincent’ opende zaterdag 18 december 2021. Zodra de musea weer open zijn, is de expositie tot zeker 1 mei 2022 te zien in Stedelijk Museum Breda.

Hoofdafbeelding: uitsnede uit het werk van Carmen Schabracq, zelfportret met Vincents pijp, 2020