Op dit moment is het museum gesloten. Dat heeft alles te maken met de renovatie van de vloeren en de herinrichting van de zalen. Lees er alles over »

Topstukken uit Museum Prado uit Madrid aan het hek van een park in Breda - BN De Stem

01 juni 2022
Topstukken uit Museum Prado uit Madrid aan het hek van een park in Breda - BN De Stem

BREDA - Aan het hek langs park Valkenberg zijn maandag dertig bijzondere afbeeldingen opgehangen. Het zijn prints van schilderijen die in bezit zijn van het Prado Museum in Madrid.

Voor het Prado Museum is dat  niet helemaal nieuw. Met project El Prado en las callas hing het museum wereldwijd al vaker in steden prints van beroemde kunstwerken uit eigen collectie in de buitenlucht. ,,Maar in dit geval zijn het werken die samen iets vertellen over Breda’’, zegt directeur Dingeman Kuilman van het Stedelijk Museum Breda. Dat is uniek.

Royal Roots
In die zin passen ze perfect bij Royal Roots’ Een programma dat vanaf dit jaar met activiteiten en tentoonstellingen stilstaat bij de Bredase wortels van de Nassaus. Hun verhaal wordt gekoppeld aan het heden en de toekomst. 

Dat voor de aftrap van Royal Roots is gekozen voor deze buitenexpositie is niet raar. Op 21 augustus doet de Spaanse wielerronde Vuelta Breda aan. Een mooie aanleiding om te duiken in de historische band tussen de Bredase Nassaus en het Spaanse hof. 

Hendrik III
Het was ooit de Bredase Hendrik III van Nassau die adviseur werd van Karel V. Hij trouwde de Spaanse Mencia de Mendoza. Hendrik bouwde het kasteel, verwelkomde er Spaanse edelen. Tot het fout gaat tussen zijn neef Willem I en de Spaanse Filips II. Er komt een tachtigjarige oorlog, een Spaans beleg van Breda, een overgave aan Spinola en ga zo maar door. 

Die geschiedenis, zowel de mooie als de zure kanten, is goed te volgen aan de hand van de schilderijen die dankzij het Stedelijk Museum Breda,het Prado,  de gemeente en Breda Marketing  bij het Valkenberg hangen. 

Van Titiaan tot Van Dyck
Waar het begint met portetten die Titiaan maakte van Karel V en zijn vrouw Isabelle,  via De Tuin der Lusten, die de Bredase Engebrecht van Nassau bestelde bij Jheronimus Bosch naar het Beleg van Breda van Peter Snayers leidt om, na de Overgave van Breda (Velázquez) uit te komen bij Frederik Hendrik, de Nassau die naar Breda terugkeerde en die Anthony van Dyck in 1631 portretteerde. 

De werken blijven tot 21 augustus hangen.

Lees hier het originele artikel.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief