Op dit moment is het museum gesloten. Na de vloerrenovatie werken we nu
aan de herinrichting van de zalen. Gelukkig is het einde in zicht: op 13 mei kun
je hier terecht voor een nóg mooier museum! Lees er alles over »
Een revolutionaire kernfusiereactor is de basis voor een indrukwekkende sculptuur van de Bredase kunstenaar Rick van Meel, nu te zien op de binnenplaats van het Stedelijk Museum Breda.
Van oudsher schurken wetenschap en kunst tegen elkaar aan. Experimenteren met nieuwe vormen en methodes behoort tot het metier van de wetenschapper en de kunstenaar. Grenzen zijn er om verkend en doorbroken te worden.
De 36-jarige Bredase kunstenaar Rick van Meel is mateloos gefascineerd door de exploratiedrift van wetenschappers. In zijn raadselachtige, soms levensgrote objecten zie je de verborgen pracht van veel wetenschappelijke ontwerpen terug. Constructies die verwondering en verbazing oproepen. Wetenschappers bekokstoven van alles, terwijl wij gewone stervelingen er amper weet van hebben.
Van Meel duikt zo diep in de materie dat hij onverwachte schoonheid weet te vinden. In de binnenplaats van het Stedelijk Museum Breda heeft hij een nieuwe, grote sculptuur gecreëerd. Een ware eyecatcher met zijn buitenissige vorm. TJ-II noemt Van Meel zijn indrukwekkende constructie van hagelwit multiplex.
Als je de natuurwetten bestudeert voelt het leven ineens zo nietig - Rick van Meel
In eerste instantie denk je aan een op hol geslagen ventilatiesysteem dat als een knotsgekke rollercoaster een cirkelbaan beschrijft. Als je in een van de openstaande kokers een kijkje neemt, ontwaar je een ingenieus, wokkelachtig, golvend parcours.
Van Meel kan wel glimlachen om alle associaties die zijn houten constructie van vijf bij vijf meter oproept. ,,Zelf zie ik het als een soort ruggenwervel die om zijn eigen as draait. Het is deels een vierkant object dat tegelijkertijd een cirkel is. Chaos en symmetrie komen samen”, oppert de kunstenaar.
,,Ik ben niet alleen betoverd door de schoonheid van deze vorm, maar ook door de schoonheid van de zoektocht naar deze revolutionaire, functionele vorm waarop ik mijn beeld gebaseerd heb.”
10 miljoen graden
Van Meel maakte een indrukwekkende één-op-één kopie van de doorgaans aan het oog onttrokken kern van de stellarator TJ-II. Dit is een baanbrekende kernfusiereactor die zich bevindt in het Laboratorio Nacional de Fusión in Madrid. In deze reactor wordt onder buitengewoon hoge temperaturen plasma opgewekt. Een nieuwe vorm van kernfusie die in de toekomst schonere energie voort kan brengen.
,,Vergelijk het met de energie die er bij de zon en andere sterren gegenereerd wordt. De bijzondere donutachtige vorm van de TJ-II en krachtige magnetische velden moeten het superhete plasma beheersbaar maken. Recent hebben ze nog een record gevestigd: vijf seconden lang is het plasma vastgehouden, bij een temperatuur van 10 miljoen graden.”
Van Meels sculptuur is een waar hoogstandje. Eerder bouwde hij al een zes meter hoge kopie van de ruimtesonde Juno in het DordtYart Dordrecht. Van Meel richt standbeelden op voor verborgen pioniers als de Juno en TJ-II.
,,Mijn werk gaat vooral over existentiële vragen. Als je de natuurwetten bestudeert voelt het leven ineens zo nietig. Het is mooi om te zien hoe nieuwsgierigheid onze hele samenleving en de vooruitgang drijft. Kijk maar eens naar zo’n magisch doosje als onze smartphone. Veel wetenschap blijft eigenlijk verborgen magie. Als kunstenaar zoek ik die betovering op.”
De sculptuur TJ-II is nog te zien t/m 13 november in Stedelijk Museum Breda.
Lees hier het originele artikel van BN De Stem.