Het verhaal achter Gezicht op Breda van Jacobus Storck

14 juni 2022
Het verhaal achter Gezicht op Breda van Jacobus Storck

Eind 2019 kwam in Frankrijk een bijzonder 17de eeuws schilderij op de markt met de titel ‘Paysage fluvial hollandais avec un château’ (Hollands rivierlandschap met kasteel). Stedelijk Museum Breda kocht het werk aan. Eerdere vermeldingen omschreven het schilderij als een gezicht op Amsterdam of Düsseldorf. Het werk is gesigneerd door de Amsterdamse schilder Jacobus Storck die bekend staat om zijn werken met bekende gebouwen, rivieren en schepen. Prenten uit dezelfde periode met daarop het Kasteel van Breda ver tonen zoveel gelijkenissen met het schilderij dat er in Breda geen twijfel bestond over de identificatie. Dit is een gezicht op Breda!

Monique Rakhorst, conservator oude kunst en geschiedenis, vertelt je graag meer over deze nieuwe aanwinst, het 17de-eeuws schilderij, Gezicht op Breda van Jacobus Storck. Achter dit Bredase stadsgezicht gaat een bijzonder verhaal schuil dat we graag met je delen.

Kom je hem binnenkort bewonderen in het museum?

Gezicht op Breda van Jacobus Storck is aangekocht door de Vrienden van Stedelijk Museum Breda.