Marenne Welten - House of Men - Art&Museum

31 oktober 2021
Marenne Welten - House of Men - Art&Museum

Schilderijen opgebouwd uit smeuïge lagen witte olieverf, waaruit in kleur een ruimte of persoon opdoemt. Stemmige collages in dekkende waterverf, waarin figuratieve voorstellingen door elkaar lopen. De gelaagde beelden van Marenne Welten (1959, Valburg) ontstaan vanuit herinneringen en associaties en de emoties en verlangens die daarmee gepaard gaan.

Voorafgaand aan een project verdiept Welten zich in een onderwerp via boeken, foto’s en andere documentatie, bijvoorbeeld de geschiedenis van een plek of wie daar leefden. Wat ze tijdens het onderzoek tegenkomt, vermengt ze met herinneringen uit haar eigen leven. Zo ontstaan nieuw beelden, waarin haar persoonlijke geschiedenis zich verbindt met universele thema’s en symboliek.

Voor House of Men dook Welten in de geschiedenis van het pand waarin Stedelijk Museum Breda is gevestigd. Van eind 18de tot midden 20ste eeuw was het een ‘Oudemannenhuis.’ Deze instelling is verweven met Weltens familiegeschiedenis: haar vader groeide op in een klein straatje vlakbij. Haar tante, inmiddels in de negentig, herinnert zich de mannen zittend voor het gebouw nog goed.

Geïnspireerd op deze geschiedenis en het religieuze klimaat in Brabant destijds, maakte Welten nieuw werk: levensgrote fictieve portretten van oude mannen naast groepen gouaches en collages gerelateerd aan hun leefwereld.

Daarnaast selecteerde Welten objecten uit het stadsarchief en de museumcollectie, waaronder persoonlijke brieven van de mannen, het reglement van het Oudemannenhuis en relieken. Deze voorwerpen uit het verleden krijgen een plek tussen Weltens beeldende werk. Als in een roman lopen herinnering en verbeelding door elkaar en komen de mannen opnieuw tot leven.

'Het uitwerken van het project is een subtiel proces waarbij alle kennis over het onderwerp voor onbepaalde tijd in mij ligt te sluimeren. Vervolgens begin ik te werken en doe ik onderzoek naar raakpunten waarmee ik mij kan verbinden. Het onderwerp wordt als een kledingstuk uitgelegd en ontrafeld. Onbewust leg ik een verhaal waarover ik lees als een laag over het silhouet van mijn eigen leven. Daar waar sommige punten contact maken en door hun symboliek overeenkomst tonen, word ik geraakt en begint het verbeelden.' – Marenne Welten

Stedelijk Museum Breda is het ideale vertrekpunt voor iedereen die de kunst en geschiedenis van Breda en omgeving wil ontdekken. Naast een overzicht van zijn rijke collectie toont het museum wisselende tentoonstellingen. Projectruimte NEXT is bestemd voor samenwerking met partners uit de stad. De verrassende veelzijdigheid maakt Stedelijk Museum Breda aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek.

Marenne Welten - House of Men | 20 november 2021 t/m 1 Mei 2022

Lees hier het originele artikel.