Op dit moment is het museum gesloten. Dat heeft alles te maken met de renovatie van de vloeren en de herinrichting van de zalen. Lees er alles over »

Rainer Fetting: kunst die het verdient om (eindelijk) gezien te worden - BN De Stem

24 januari 2022
Rainer Fetting: kunst die het verdient om (eindelijk) gezien te worden - BN De Stem

ZUNDERT - Het is afwachten. Meer kan directeur Ron Dirven van het Zundertse Vincent van GoghHuis niet doen. Maar hij heeft goede hoop. ,,Wellicht kan vanaf woensdag eindelijk iedereen de expositie rond Rainer Fetting zien.”

Het was botte pech. Op zondag 19 december zou in het Van GoghHuis ‘Rainer Fetting ziet Van Gogh’ openen. Daar was goed over nagedacht. De expositie in het Zundertse museum sluit namelijk aan op ‘Vanwege Vincent’ in het Stedelijk Museum Breda. Maar waar de opening van die expositie de 18e kon doorgaan, moest die in Zundert een dag later worden afgelast. ,,Nederland ging in lockdown.”

Van Gogh als inspiratiebron
En zo heeft vrijwel niemand een blik kunnen werpen op de expositie in het Van GoghHuis. Bleven de werken van de belangrijke Duitse beeldend kunstenaar onzichtbaar voor het publiek. Jammer, want de kunst van Rainer Fetting verdient het gezien te worden.

Directeur Ron Dirven bij nooit eerder vertoonde filmbeelden die Rainer Fetting maakte. Rechts een foto van een werk dat Fetting maakte op de Berlijnse muur © Pix4Profs-Ron Magielse


Terwijl Dirven door het museum loopt, vertelt hij hoe Fetting (1949)al op zijn vijftiende schilderijen maakte geïnspireerd op Vincent van Gogh. ,,Hij herkende veel in Van Gogh, een outsider, onbegrepen in zijn tijd.

Neue Wilden
Dirven staat stil voor een kleurrijk expressief werk. Legt uit hoe Fetting aanvankelijk niet paste in zijn tijd. In het naoorlogse Berlijn, waar hij de kunstacademie volgde, was de figuratieve schilderkunst, net als elders, in de ban gedaan. Het was de periode van de conceptuele kunst.

'Ruckkehr der Giganten (Van Gogh und Gaugain)' van Rainer Fetting staat prominent achter het raam van het Van GoghHuis in Zundert (op de achtergrond een foto van de kunstenaar in zijn atelier) © Pix4Profs-Ron Magielse


Begin jaren tachtig, vlak voor de val van de Berlijnse muur, kwam er verzet. Een groep jonge kunstenaars bevrijdde zich van de dwingende tijdsgeest, pakte verf, kwasten, spuitbussen en wierp zich vol op de expressieve schilderkunst. Fetting ontpopte zich tot prominente vertegenwoordiger van deze ‘Neue Wilden'. 

Berlijnse muur
Fetting schilderde, maakte sculpturen, (zelf)portretten. Werken met nog altijd een belangrijke plek voor Van Gogh. Fetting transporteerde Van Gogh (al dan niet met diens schildervriend Gaugain) naar zijn eigen wereld. Plaatste hem bij de Berlijnse muur, bij de U-bahn, bij de New Yorkse subway, bij de pieren van de Hudson. Populaire plekken in de soms schimmige jaren tachtig. 

Uniek zijn niet eerder vertoonde filmbeelden waar Fetting bij de Berlijnse muur in de huid van Van Gogh kruipt. Flirtend met het medium waar hij ook van houdt: de film. En, bijzonder: een schilderij dat Fetting in december in Zundert maakte speciaal voor het Van GoghHuis. 

‘Rainer Fetting ziet Van Gogh’ wordt waarschijnlijk verlengd en is na de lockdown tot 26 juni te zien.

Voor Rainer Fetting (van wie rechts een kunstwerk is te zien) is Vincent van Gogh een eeuwige inspiratiebron. Een exposite is nu te zien in het Van GoghHuis in Zundert © Pix4Profs-Ron Magielse


Lees hier het originele artikel

Omschrijving hoofdafbeelding: Nog vrijwel niemand heeft door de lockdown de expositie Rainer Fetting ziet Van Gogh kunnen zien in het Van GoghHuis in Zundert © Pix4Profs-Ron Magielse

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief