Op dit moment is het museum gesloten. Na de vloerrenovatie werken we nu
aan de herinrichting van de zalen. Gelukkig is het einde in zicht: op 13 mei kun
je hier terecht voor een nóg mooier museum! Lees er alles over »

Presentatie nieuwe Jaarboek van de Oranjeboom

27 mei 2021
Presentatie nieuwe Jaarboek van de Oranjeboom

Sommige mensen zeggen nog steeds Kwatta als ze om chocola vragen. Het nieuwe Jaarboek van de Oranjeboom gaat in op het wereldwijde succes van het Bredase idee van de verpakte chocoladereep en het verhaal achter een ‘uitzonderlijk’ Kwattakunstwerk. De presentatie voor dit Jaarboek vond plaats in ons museum.

In het nieuwe Jaarboek van geschiedkundige kring de Oranjeboom wordt het succesverhaal van de Bredase fabriek opgehangen aan ‘een uitzonderlijk en kostbaar cadeau’ voor de man achter het succes, de toenmalige directeur ‘Onze Kwatta Stuurman’ Alphons van Iersel (1883-1948).

Het verslag van zijn 25-jarig jubileum in 1930 geeft een mooi inkijkje in de onderneming die als een tierelier draait. Het programma is zo overdadig dat het leest als een script voor een komische film. De festiviteiten bestaan onder meer uit een receptie in Concordia met twee volle vrachtwagens met bloemstukken, diners in verschillende hotels, een feestavond waar de Alphons van Iersel-feestmars wordt uitgevoerd door het Kwatta-orkest. 

Tekst gaat verder onder afbeelding


Kwatta-directeur Alphons van Iersel kreeg een triptiekschrijn bij zijn 25-jarig jubileum als cadeau van het personeel. De Kwattatriptiekschrijn is een bijzondere vorm van moderne religieuze kunst. Het door edelsmidse Brom gemaakte triptiekschrijn is een pronkstuk in de vaste collectie van het Stedelijk Museum Breda. Van Beek: ,,Als erfgoed van Breda symboliseert de triptiekschrijn de grenzeloze ambitie en het slimme ondernemerschap van de lokale industrie uit die periode, die tegelijkertijd de lokale cultuur respecteert. Een vergelijkbaar object bestaat niet.”

Lees hier het artikel verder in BNDeStem.


Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief