Op dit moment is het museum gesloten. Dat heeft alles te maken met de renovatie van de vloeren en de herinrichting van de zalen. Lees er alles over »

Podcast Werktitel aflevering 6 en 7 - met Marilyn Jongenelen

06 december 2021
Podcast Werktitel aflevering 6 en 7 - met Marilyn Jongenelen

In de kunst wordt veel gesproken over wat mensen doen, maar minder over hoe ze dat doen. In aflevering 6 en 7 van de podcast Werktitel gaat het gesprek over de dagloner en de flexibele pit. Onze zakelijk directeur Marilyn Jongenelen komt in aflevering 7 aan het woord. Ze verteld daarin over haar omgang vanuit haar positie in het museum met zelfstandigen en hun tarieven.


Aflevering 6: de dagloner
Het overgrote deel van de werkenden in de kunst heeft een KvK-inschrijving als zelfstandige en dat aantal groeit met de dag. De positie van die zelfstandigen is op dit moment misschien wel het belangrijkste arbeidsvraagstuk. Het is een gevecht om één definitie, één narratief en meerdere tarieven. Daarom wijden we niet één maar twee aflevering aan de zelfstandigen. We spreken over de wet DBA, het kunstvakonderwijs en onverzekerd door het werkend leven stappen. Freelancer Mariska van den Berg gidst ons door de aflevering heen en vertelt over haar loopbaan. Hoogleraar Thijs Lijster vergelijkt de zzp’er met de dagloner van weleer, Peter van den Bunder van de Kunstenbond pleit voor het doorprikken van the American dream en lector Jeroen Boomgaard vond net niet doodgaan op een gegeven moment wel welletjes. Kunstenaar Gabriel Lester belde in het kader van professionalisering bedrijven als dé assistent van Gabriel Lester en Cristel van de Ven, voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland gaat het krakkemikkige stelsel bij het grofvuil zetten. Curator Rianne Groen werd gek van niet weten wat er elke maand op haar bankrekening zou verschijnen en fondsenwerver Nadine Rooij sluit af met de constatering dat sommige dingen rondom zelfstandigen op een niet chille manier gaan. 

Met: Cristel van de Ven, Gabriel Lester, Jeroen Boomgaard, Mariska van den Berg, Nadine Rooij, Peter van den Bunder, Rianne Groen en Thijs Lijster


Aflevering 7: de flexibele pit
In deze aflevering slaan wij een brug tussen zzp’ers, belangenbehartigers en kantoorgangers. Iedereen is in theorie gebaat bij een stevige keten, zoals dat heet in ambtenarenland, en dan moeten alle schakels in orde zijn. Maar bij die gesprekken heeft niet iedereen altijd hetzelfde belang. Ook moet de zelfstandige voor een eigen vangnet zorgen. Dat daar extra kosten, uren en kopzorgen bij komen kijken die op een of andere manier verrekend moeten worden wordt vaak vergeten. Zelfstandigen vertellen over hun eigen leercurve in de omgang met planning, facturen en opdrachtgevers. Diezelfde zelfstandigen vertegenwoordigen 60% van de werkenden in de sector. Waarom spreken we nog dan steeds van een flexibele schil? Het is de flexibele pit!

In deze aflevering spreken we Delano Mac Andrew, Fenneke Voorsluis, Marianne Versteegh, Marilyn Jongenelen, Mariska van den Berg, Matthijs Booij, Nienke Vijlbrief, Peter van den Bunder, Pien van Gemert, Priscilla Macintosh, Rogier Brom, Ruud Nederveen, Sjoerd Feitsma, Vincent van Velsen en Yana Foqué.

Bij vragen of opmerkingen neem contact op met contact@werktitel.org. We zijn te volgen via www.instagram.com/_werktitel. Voor meer informatie over de afleveringen kun je naar de website.


Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief