Open Monumentendagen 11 en 12 september

30 augustus 2021
Open Monumentendagen 11 en 12 september

Achter de deuren van Het Weeshuys aan het Kloosterplein bevindt zich een goed bewaard geheim: de twee 18de-eeuwse stijlkamers. Ze worden zelden opengesteld voor publiek maar voor Open Monumentendag kun je ze bezoeken.

Geschiedenis Het Weeshuys
Al in 1602 nam ds. Henricus Boxhorn het initiatief om een weeshuis te stichten voor de protestantse wezen in de stad. Tot de komst van het weeshuis werden protestantse weeskinderen vaak opgenomen in katholieke pleeggezinnen en dat was in die tijd niet wenselijk. Het Burgerweeshuis werd ondergebracht in het voormalige klooster van de Zwarte Zusters aan de Oude Vest. De dagelijkse gang van zaken lag in handen van de binnenvader en -moeder’, terwijl de bestuurs- en financiële zaken werden geregeld door de regenten en regentessen. In de tweede helft van de 18de eeuw werden de stijlkamers vormgegeven waar zij hun vergaderingen konden houden. De ornamenten en beschilderingen geven het aanzien dat zij hadden weer.

Rijk versierde interieurs
Toen het pand aan het eind van de 19de eeuw werd gerenoveerd zijn de rijkversierde interieurs vrijwel in zijn geheel teruggeplaatst. De regentenkamer heeft o.a. goudleren behang, een decoratief plafond en een schouw met wapenschild, typisch voor de Régence-stijl uit die tijd. Ook het plafond en de schouw van de regentessenkamer zijn rijkelijk versierd. In deze ruimte bevinden zich grote wandschilderingen van de Bredase kunstenaar Jan Hendrik Fredriks uit 1787, die als kleine jongen opgegroeide in Het Weeshuys.

Bezoek en rondleiding
Het Weeshuys is in combinatie met een rondleiding te bezoeken. De rondleidingen, in kleine groepen, vinden ieder heel en ieder half uur plaats. Om 10:00 uur start de eerste rondleiding, de laatste is om 16:30 uur. Tijdens de toer kom je meer te weten over de geschiedenis van Het Weeshuys, de voorgevel van het pand en uiteraard over de ornamenten en beschilderingen in beide stijlkamers. Pak deze unieke kans en boek hier een rondleiding.

Stedelijk Museum Breda
Ons museum is tijdens de Open Monumentendagen uiteraard ook open voor bezoek. Het poortgebouw, de foyer en de shop zijn vrij toegankelijk. Bij een bezoek aan het poortgebouw lees je over het oude mannenhuis dat hier enkele decennia geleden gevestigd was en waarvan de contouren nog altijd zichtbaar zijn. Anders dan voorgaande jaren is de patio deze keer niet gratis te bezoeken.