Open Call Nachtvlucht

15 november 2021
Open Call Nachtvlucht

Kunstopdracht bij tentoonstelling Pieter Laurens Mol - Nachtvlucht
Stedelijk Museum Breda en KOP zoeken jonge makers voor een kunstopdracht in de openbare ruimte. Wacht niet te lang! De deadline om je in te schrijven loopt tot 1 december.

Stedelijk Museum Breda  en kickstarter voor kunst- en designtalent KOP  dagen drie (startende) kunstenaars uit om nieuw werk te maken, geïnspireerd op het werk van beeldend kunstenaar Pieter Laurens Mol en de thematiek van de tentoonstelling ‘Nachtvlucht’ die van 21 mei tot en met 4 september 2022 te zien is in het museum. Het gaat om tijdelijke installaties, die tegelijkertijd met de tentoonstelling te zien zijn in de buitenruimte van Breda. Meer informatie over de tentoonstelling en het werk van Pieter Laurens Mol kun je hier downloaden.

De thematiek
In Pieter Laurens Mol – Nachtvlucht vormt zwart en het duister de leidraad om het oeuvre van Pieter Laurens Mol op een nieuwe manier te belichten. De betekenissen en rijke symboliek verbonden aan het zwart en het duister – zoals die terug te vinden zijn in de beeldende kunst, mythologie, literatuur of wetenschap – maken deel uit van de thema’s die hij aansnijdt. Dit komt terug in zijn interesse in de kosmos en de ruimtevaart, zijn liefde voor de nacht en de melancholische ondertoon die doorklinkt in veel van zijn werk. Download hier het inspiratiedocument.

Wat ga je doen?
We vragen je om je te laten inspireren door de thematiek in het oeuvre van Pieter Laurens Mol. Je creëert nieuw werk dat we tijdelijk tonen in de openbare ruimte van Breda. De locatie bepalen we gezamenlijk. Om de randvoorwaarden goed te bewaken, vinden er tijdens het proces een aantal inspiratiesessies, overleggen en presentaties plaats. KOP treedt hierbij op als organisator en begeleid het proces in samenwerking met beeldend kunstenaar Yasser Ballemans die als externe expert en ervaringsdeskundige betrokken is bij dit project. De schetsfase start in maart 2022 en in april en mei is de productiefase, zodat we het werk rond de opening van de tentoonstelling (21 mei) kunnen tonen.

Wie ben jij?
Je bent professioneel kunstenaar die maximaal vijf jaar geleden is afgestudeerd aan een hbo-kunstopleiding of met een aantoonbaar professionele praktijk. Je hebt als maker de intentie om door te groeien als professional. Je bent in staat om in opdracht inhoud naar beeld te vertalen en wil graag ervaring opdoen met het maken van werk in de openbare ruimte. Je bent beschikbaar in de periode van maart tot en met mei 2022 om aan dit project te werken.

Wat krijg je?
In dit project bieden we je als kunstenaar meer inzicht in het werk en de werkwijze van Pieter Laurens Mol en op welke manier de nacht voor Mol een inspiratiebron vormt. Daarnaast vormt het project een introductie in de (on)mogelijkheden met betrekking tot werk maken in de openbare ruimte onder begeleiding van KOP. We bieden je naast een materiaalbudget een honorarium volgens de landelijke fair practice richtlijnen.

Hoe meld je je aan?
Is dit project iets voor jou? Stuur dan uiterlijk 1 december onderstaande informatie naar opencall@kop.nu: - basisinformatie; naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mail, website, geboortedatum, opleiding, en eventueel KvK nummer en BTW nummer. - motivatie; beschrijf waarom jij als maker deel wil nemen aan dit project. Wat zou je willen doen en hoe inspireert het thema je tot het maken van werk in de openbare ruimte van Breda? - cv; inclusief artist statement: Waarom doe je wat je doet? Waar sta je voor als maker? - portfolio; op je website of in een PDF (max 5 A4) met een selectie relevant werk na 2017 - beschrijving; van je plan (max 1 A4); Wat ga je doen voor deze opdracht? En wat uit het werk van Pieter Laurens Mol heeft je geïnspireerd tot dit plan? Voeg 1 of meerdere schetsen van je idee of ontwerp toe. - plan van aanpak: op hoofdlijnen inzicht in je praktische proces, je planning, gewenste meewerkende organisaties, uitvoerenden. Neem ook een eerste grove budgetindicatie op voor het werk. Plannen die niet voldoen aan de hierboven gestelde eisen worden niet gelezen.

Over Stedelijk Museum Breda
Stedelijk Museum Breda is het ideale vertrekpunt voor iedereen die de kunst en geschiedenis van Breda en omgeving wil ontdekken. Naast een overzicht van zijn rijke collectie toont het museum wisselende tentoonstellingen. Projectruimte NEXT is bestemd voor samenwerking met partners uit de stad. De verrassende veelzijdigheid maakt het museum aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek.

Over KOP
De missie van KOP is het duurzaam vergroten van het draagvlak voor kunst en cultuur en hiermee het werkveld verruimen voor startende professionele kunstenaars en ontwerpers, waarin zij fair practice kunnen werken, doorgroeien en excelleren. KOP vervult een katalyserende functie voor startende makers door zich te richten op begeleidend opdrachtgeverschap. KOP richt zich als ‘kickstarter voor kunst- en designtalent’ op werken in de publieke ruimte, samenwerkingen met andere disciplines en partnerschappen zowel binnen- als buiten de kunst en cultuursector. De stichting geloofd dat juist hier kansen liggen om kunst en cultuur bij een breder publiek onder de aandacht te brengen en het werkveld voor makers te vergroten.

Hoofdafbeelding: uitsnede uit Nachtzwaluw, 1970