Officiële opening en finissage BIJ/NA

05 augustus 2021
Officiële opening en finissage BIJ/NA

Wat levert het op als pas afgestudeerde kunstenaars met ervaren collega’s samen een tentoonstelling maken? Hoe pak je dat als groep aan? Dat wordt zichtbaar tijdens het project BIJ/NA, waarvoor zes alumni van St. Joost - School of Art & Design zijn uitgenodigd voor een werkperiode en een tentoonstelling in de StadsGalerij in Breda.

Na een werkperiode van vier weken nodigen Eef Schoolmeesters, Loes van Reijmersdal, Marit van der Heijden, Niels Goos, Roos Vogels en Sjors Smit iedereen uit om het resultaat de komen bekijken. De officiële opening is op 13 augustus van 15.30 – 22.00u.

Ron Dirven (directeur Van GoghGalerie) en Marjolein van de Ven (conservator moderne en hedendaagse kunst Stedelijk Museum Breda) doen een openingswoord om 18.30u.

De finissage is op 22 augustus van 17.00 – 20.00u, met muziek, eten en drinken. U kunt in gesprek gaan met de kunstenaars en voor de laatste keer de tentoonstelling bezichtigen.

BIJ/NA
Afgestudeerden van St. Joost School of Art & Design zijn elkaars collega’s in het werkveld, wat er bijzonder aan is dat ze altijd een gedeeld verleden blijven behouden: in zeker zin blijven ze één community. Deze community is informeel, vrij hecht, maar voor buitenstaanders onzichtbaar. Tijdens BIJ/NA – een project dat vanaf 2021 jaarlijks door St. Joost School of Art & Design, Stedelijk Museum Breda en de Van GoghGalerij in de StadsGalerij in Breda wordt georganiseerd – staat het versterken van dit nu nog informele netwerk en het stimuleren van kennisuitwisseling tussen verschillende generaties beeldende kunst centraal.

De kunstenaars
Ron Dirven (directeur Van GoghGalerie) en Marjolein van de Ven (conservator moderne en hedendaagse kunst Stedelijk Museum Breda) selecteerden drie kunstenaars die dit jaar afstuderen van de St. Joost School of Art & Design: Marit van der Heijden, Loes van Reijmersdal en Sjors Smit. Gezamenlijk nodigden deze drie kunstenaars Eef Schoolmeesters, Niels Goos en Roos Vogels uit om mee samen te werken tijdens een periode van zes weken in de StadsGalerij. Daarbij wordt nadrukkelijk niet gekozen voor een leerling-meester situatie, maar staat het samen iets neerzetten centraal. Samen werken, reflecteren, tegen de lamp lopen, vorm geven aan een presentatie en alles wat daarbij hoort.

BIJ/NA is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds, de Gemeente Breda en met ondersteuning van Artists in Residence Witte Rook, die als online platform de deelnemende kunstenaar volgt en verslag doet van de kunstprocessen.

Locatie: StadsGalerij Breda, Oude Vest 34.
Toegang is gratis.
Naast de opening op de 13e en de finissage de 22e zijn er de volgende openingstijden: geopend op 14, 15, 20, 21 en 22 augustus van 13.00 tot 17.00