Op dit moment is het museum gesloten. Na de vloerrenovatie werken we nu
aan de herinrichting van de zalen. Gelukkig is het einde in zicht: op 13 mei kun
je hier terecht voor een nóg mooier museum! Lees er alles over »
Tijdens de tweede Meet the Maker-tour leidt Masha van Vliet, curator van de tentoonstelling Vanwege Vincent - De geboortestreek van Van Gogh als inspiratie, ons rond door de werken, de hoogtepunten en de thema's in deze tentoonstelling.
Ze schept een levendig beeld over het artist-in-residence programma in Zundert, de plek waar kunstenaars al 10 jaar lang geïnspireerd worden door Vincent van Gogh tot het maken van nieuwe kunst. In het museum tref je een grote selectie van deze nieuwe kunst, aangevuld met werk van kunstenaars die zich ook lieten inspireren door het werk en/of het leven van Van Gogh.
De tentoonstelling Vanwege Vincent start met een het enige fotoportret van een volwassen Vincent (19 jaar). Kunstenaar Ronny Delrue gebruikt dit portret regelmatig in zijn werk. Hij bewerkte de foto. Kleine gaatjes in het beeld verwijzen naar vergeten passages in onze herinneringen.
Masha vertelt over de diverse werken en kunstenaars, zoals Robert Zandvliet. Hij liet zich onder andere inspireren door het werk 'Regen in Auvers' van Van Gogh. Met zijn gigantische schilderwerk komt Robert Zandvliet bijzonder dicht in de buurt van de techniek en de geest van het origineel. Van Gogh zelf was geïnspireerd door de regen uit de Japanse prentkunst.
Het kunstenaarsduo Heringa/Van Kalsbeek nam tijdens het verblijf in Zundert het bloemencorso als uitgangspunt. Het resultaat is een machtig groot collectief werk. De vergankelijkheid van de corsowagens werd door de sculpturen telkens te bewerken, minder vergankelijk. Tegelijkertijd werd de gemeenschap direct betrokken bij het tot stand komen van het kunstwerk.
In de tweede zaal draait het vooral om het leven van Vincent van Gogh. We zien hier diverse thema's terug, zoals het boerenleven. Vincent van Gogh had meer ontzag voor de arme mensen dan voor de rijke mensen. Dit thema inspireerde zowel jonge als gevestigde kunstenaars, zoals Ralf Kokke en Marenne Welten.
Geboorte en vergankelijkheid zijn thema's die terugkomen in diverse werken. Zo is het werk van Ian Skirvin, ooit student aan de St. Joost in Breda, gemaakt van paraffine en dus letterlijk eindig. Ian gebruikt opgravingen uit de moestuin om de herinneringen in het werk 'Cenotaaf' te vangen. Vergankelijkheid zit ook in materiaalgebruik, zoals bij het werk van Lotte van Lieshout: zij schildert op onder andere pizzadozen en verpakkingen.
Uiteindelijk neemt Masha de groep mee naar een portrettenwand. Hier zien we onder andere werken van Carmen Schabracq. Haar kleurrijke zelfportret sprint eruit. Het is een duidelijke referentie aan één van de bekendste zelfportretten van Vincent van Gogh. "De portretten zou je kunnen zien als een soort masker om de innerlijke toestand van de geest weer te geven". Schabracq schilderde zichzelf, vrienden en familie in de gedaantes van de personages uit de werken van Van Gogh, maar haakte ook een masker 'Vincent'.
"Leuk! Dit geeft een andere manier van kijken naar de tentoonstelling." - een bezoeker.
Ook interesse in een rondleiding door Vanwege Vincent? Naast de audiotour die altijd beschikbaar is, staat er nog een 'Meet the Maker'-rondleiding op ons programma met Diana Roig op 10 april. Schrijf je nu hier in