Op dit moment is het museum gesloten. Dat heeft alles te maken met de renovatie van de vloeren en de herinrichting van de zalen. Lees er alles over »

Meet the makers met Diana Roig

14 april 2022
Meet the makers met Diana Roig

"Er is nu rust en dit werk is oké zo", zegt Diana Roig over haar werk 'Re-imagined Tree Roots' (2021). Ze maakte het speciaal voor de tentoonstelling Vanwege Vincent naar aanleiding van de periode dat ze in de residentie in Zundert verbleef.

"Het werkt als een dagboek" vertelt Diana. De kleuren zijn vooral geïnspireerd door Vincents werk. "Het is een gelaagd werk, waar telkens weer een nieuwe laag en een frisse blik overheen gaat. Eigenlijk is het nooit af."

Diana's werk heeft als uitgangspunt het schilderij ‘Boomwortels’ van Van Gogh. Dit is waarschijnlijk het laatste werk dat hij vlak voor zijn overlijden maakte. De vader van Diana Roig overleed in mei 2021 in Buenos Aires aan de gevolgen van een corona-infectie. Daardoor kreeg haar werk voor haar ook een symbolische waarde. Nu de rust is wedergekeerd, ziet ze het als een optimistisch werk met een randje van rouw.

Zowel het bijzondere leven van Van Gogh, als zijn vernieuwende manier van werken dienen vandaag de dag nog steeds als grote inspiratiebron voor kunstenaars en kunstliefhebbers. Ischa Havens vervolgt de rondleiding door de twee museumzalen. De tentoonstelling Vanwege Vincent laat een dwarsdoorsnede zien van de 10 jaar dat het residentieprogramma in het Van Goghhuis in Zundert nu bestaat. 

Ischa staat stil bij het werk van Loek Grootjans. Zijn werk is compleet anders dan dat van Roig: hij gaat archeologisch te werk om restanten uit de vroegere tuin van Van Gogh te conserveren en samen te brengen. Er wordt ook een gedetailleerde blik geworpen op het werk van Vik Muniz, 'Shoes, after Van Gogh' (2018), waarbij de afgetrapte werkschoenen symbool staan voor de eenvoudige achtergrond van Van Gogh. Muniz maakte tijdens de bloemencorso van 2018 een 120 m2-grote replica van werk, volledige opgebouwd uit bloemen in verschillende kleurstellingen.  

De enthousiaste groep vraagt om meer toelichting op werk van Carmen Schabracq en Robert Zandvliet, waar Ischa uitgebreid op ingaat. Daarna sluiten we deze Meet the Makers-rondleiding af en kunnen de deelnemers de tentoonstelling in hun eigen tempo nog eens goed in zich opnemen.

Foto's: Ilse Verbeek

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief