Op dit moment is het museum gesloten. Na de vloerrenovatie werken we nu
aan de herinrichting van de zalen. Gelukkig is het einde in zicht: op 13 mei kun
je hier terecht voor een nóg mooier museum! Lees er alles over »

Karakteristiek Kielegats carnavalsfiguur Thuur Piek komt tot leven

22 februari 2022
Karakteristiek Kielegats carnavalsfiguur Thuur Piek komt tot leven

Thuur Piek maakt in 1954 zijn entree als gezagshandhaver in het prinselijk gevolg; op zijn fietsje deed hij een kwart eeuw als “pliesie” dienst. In zijn carrière verslijt hij drie uniformen en ontvangt zo'n vierhonderd onderscheidingen. Een van zijn uniformen én zijn karakteristieke fiets maken deel uit van de collectie van Stedelijk Museum Breda. Deze carnaval komt het verhaal van Thuur Piek weer tot leven in de vorm van een mega-pop!

Geen carnavalswagens in Breda, maar wél mega-poppen met een verhaal

Dit jaar zijn er geen grote carnavalswagens in Breda te zien, maar gigantische carnavalspoppen. Bouwclubs in de stad willen niet bij de pakken neerzitten na een afgelaste optocht dus steken zij de handen uit de mouwen. De poppen vertellen het verhaal van vier karakteristieke Kielegatse carnavalsfiguren.

Waar Kielegatse bouwclubs ieder jaar afzonderlijk van elkaar werken aan de mooiste wagens, trekken zij dit jaar samen op in de bouwloods aan het Hekven. Het was voor hen een verademing om weer de handen uit de mouwen te steken na weken thuiszitten door de afgelaste optocht.

"Je leert nog eens wat van elkaar."

"Het is erg gezellig", zegt bouwer Michael Klerk. "Normaal gesproken is er een gezonde concurrentie tussen de zes carnavalsverenigingen in de gemeente, maar zo leer je nog eens wat van elkaar."

Alle bouwclubs werken samen aan een aantal grote poppen die met carnaval op de Grote Markt in Breda worden geplaatst. "Met een app kunnen carnavalsvierders het verhaal luisteren van een betreffende pop", legt de voorzitter van de bouwclubs Joran Zijlmans uit. 

"Een stukje historie over carnaval in beeld." 

En dat zijn niet zomaar poppen. Stuk voor stuk stellen de poppen een carnavalsfiguur voor uit Kielegat. "Zo komt een nieuw stukje historie over carnaval in beeld", vertelt de voorzitter.

Zo wordt het verhaal van Prins Maurits verteld. Maurits veroverde tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1590 de stad terug van de Spanjaarden. Hij leidde de bezetters af met carnavalstaferelen en dat zorgde ervoor dat Breda bevrijd werd op de zaterdag en zondag van carnaval.

Het verhaal van stadsagent Thuur Piek wordt ingesproken door carnavalsartiest Peter Selie. Ook de bekende Bredase figuren Kiske en Mieske passeren de revue. De poppen van de neef en nicht worden jaarlijks aan het stadhuis gehangen en worden op carnavalsdinsdag verbrand. "Maar dat gaat bij deze poppen niet gebeuren. We hopen dat ze nog heel lang meegaan", lacht Zijlmans.

Carnavalskleding Thuur Piek, Henca BV, ca.1961, collectie Gemeente Breda, Stedelijk Museum Breda


De bouw van de carnavalspoppen is ook te zien in de vierdelige documentaire Carnavalshart die Omroep Brabant van zaterdag 26 februari tot en met dinsdag 1 maart uitzendt. De documentaire is dan dagelijks te zien om kwart voor zes.

Lees hier het originele artikel van Omroep Brabant.

Creditline hoofdafbeelding: fotoportret van Arthur Voeten als Thuur Piek, 1965-1975, collectie Gemeente Breda, Stedelijk Museum Breda


Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief