Hommage aan fotograaf Hans Chabot: ‘Hij wilde gewoon mooie foto’s maken’ - BN De Stem

14 september 2022

BREDA - Dromen van de toekomst is een duik in het verleden van Breda. Deze buitenexpositie is een hommage van Stedelijk Museum en Stadsarchief Breda aan fotograaf Hans Chabot. Het is tevens hun cadeau aan Breda Photo, dat het tienjarig bestaan viert.

Geboren en getogen Bredanaar Chabot (1921-1996) was ruim 40 jaar freelance fotojournalist. Veel van zijn werk verscheen in, voorloper van deze krant. Stadsarchief Breda heeft zo’n 180.000 foto’s van hem in het bezit. ,,Het werd tijd om daar wat mee te doen”, zegt Joris Verhoeven. Dat leidde tot, opgesteld tussen de bomen van de Speelhuislaan.

Geëmotioneerd
Het zijn 28 zwart-witfoto's, opgesteld in groot formaat. Foto’s van de jaren 50 en 60, van de wederopbouw. Chabots dochter Monique Drescher-Chabot (1966), woonachtig in Den Hout, is verguld met deze aandacht voor haar vader. ,,Ik was heel benieuwd wat het met me zou doen. Ik voel me trots, geëmotioneerd.”

"Ik ging vaak met hem op pad. Moest ik met een oliebol poseren op de kermis, of liggend tussen de narcissen" - Monique Drescher-Chabot

Flanerend over de Speelhuislaan praat ze liefdevol over haar vader. ,,We waren twee handen op één buik. Ik ging vaak met hem op pad. Moest ik met een oliebol poseren op de kermis, of liggend tussen de narcissen.”

Altijd op zoek naar fotogenieke plekjes
In 1953 ging hij aan de slag als fotojournalist. Voor hem was fotografie een liefhebberij, zegt Monique. ,,Hij zei altijd: ‘Ik heb nooit gewerkt.’ Tot kort voor zijn dood bleef hij foto’s maken. Ook in zijn vrije tijd en op vakantie. Bij hem ging het nooit rechtdoor als we onderweg waren. Altijd wel ergens linksaf of rechtsaf, op zoek naar fotogenieke plekjes.”

zelfportret Hans Chabot

Chabot was een vriendelijke, bescheiden man, zegt zijn dochter. ,,Hij wilde gewoon mooie foto’s maken, was veel minder bezig met de zakelijke kant. Het was ook niet zo dat ons hele huis volhing met zijn werk. Van één foto weet ik nog wel dat hij er erg trots op was, dat was de St. Annastraat in de sneeuw. Die moet hij ergens in de jaren 70 gemaakt hebben.”

Nieuwe gedaante
De tentoonstelling geeft een fraai tijdsbeeld van Breda in de jaren 50 en 60. Het toont aan hoe de stad een nieuwe gedaante aannam, met onder meer nieuwbouw in Hoge Vucht, Doornbos en Heuvel. Maar ook hoe het leven veranderde, de welvaart toenam. Aandoenlijk zijn de foto’s van een blije vrouw met haar nieuwe fiets en een familie met een nieuw televisietoestel, glimmend van trots.

‘Door de ogen van Chabot is Breda een vriendelijke provinciestad die droomt van een betere toekomst’, staat in de begeleidende tekst van Stadsarchief Breda. Monique Chabot: ,,Mijn vader zei altijd: de foto vertelt het verhaal.” Joris Verhoeven: ,,Chabots foto’s roepen vaak een glimlach op. Deze expositie is zeker het begin van méér Hans Chabot, als het aan ons ligt.”

BN De Stem
Foto: Monique Dresscher-Chabot bekijkt de foto's van haar vader Hans Chabot