Op dit moment is het museum gesloten. Na de vloerrenovatie werken we nu
aan de herinrichting van de zalen. Gelukkig is het einde in zicht: op 13 mei kun
je hier terecht voor een nóg mooier museum! Lees er alles over »

Eerste editie van 1m2 Podium op 10 april in het museum

20 februari 2022
Eerste editie van 1m2 Podium op 10 april in het museum

Op zondag 10 april 2022 heten we je van harte welkom voor een nieuwe editie van 1m2 Podium. Van 14:00 tot 16:30 uur brengen we een gevarieerd en compact programma met muziek, poëzie en performance in het Auditorium van ons museum. De presentatie is in handen van de alles en niets ontziende Janine Ensslin.

Toegang voor dit podium is gratis. Indien je ook de tentoonstellingen wil bezoeken dan betaal je de reguliere entreeprijs.

Tip: ben uiterlijk 10 minuten van te voren aanwezig. Het programma start echt om 14:00 u.

Monique van Deursen, zang performance
Emily Wieland, dichter
Lucia Koevoets, dichter/beeldend kunstenaar
Ottolani Linda N'Shiya, dichter
Janine Ensslin, performer presentator.
Michline Plukker, woordperformer

De dichters en performers uitgelicht:

Janine Ensslin
Presentator & performer. Is al sinds 2018, vanaf het begin van 1m2 Podium bij het Stedelijk Museum Breda, onderdeel van het programma. Een bijzondere gastvrouw die elke dichter, performer en muzikant lichtvoetig aan de tand voelt over hun werk, mens-zijn en nog meer over wat zij jou heel slim weet te ontfutselen. Je wordt door haar letterlijk voor het voetlicht geworpen. Ook nu, in 2022, na een periode van stilte, treedt zij vast ook weer krachtig op.

Janine Ensslin [2019 bij Stedelijk Museum Breda] in gesprek met Iduna Paalman.


Ottolani Linda N'Shiya
Zij hervond haar liefde voor het schrijven bij de voorbereiding voor een monologenwedstrijd. Kort daarna ontving zij een screenshot van een vriendin met daarop een oproep voor audities bij Poetry Circle 013. Hier kwam haar liefde voor woordkunst en theater samen. Het donkerte in de tunnel ontmoette het zwart van inkt. Daar kwamen het hart en het hoofd samen. De ziel niet daargelaten. Daar vonden zij elkaar. Nu voeren zij hun dans, hun strijd des levens samen.

Op het podium, pleeg ik karaktermoorden. Maak ik sculpturen van mijn copingen op een kwetsbaar wijze, doch zelfverzekerd van mijn verhaal, leeg ik daadkrachtig, klein en liefelijk, mijn rugzak. De inhoud omvorm ik met de woorden van mijn ziel, breek ik door de muren van pijn, schaamte en verdriet heen gravend naar de kern van mijn bestaansrecht. Soms zwart-wit-gezien. Soms is het zwart als inkt. Dat. Dat vormt het licht

Ottolani Linda N'Shiya


Monique van Deursen
Geïnspireerd door mythen en middeleeuwse romances, verwerkt Monique oude teksten en traditionele ballades tot lyrische muziek die de toehoorder meevoert naar andere sferen. 
Met haar pure stem, onder begeleiding van haar geliefde draailier, weet zij keer op keer een divers publiek te betoveren. Zij vergaarde reeds bekendheid op internationale podia met haar pagan-folkgroep Cesair en als performancecollectief Alter Moderna met haar zus Jessica van Deursen. 

Speciaal voor deze gelegenheid zal zij een uitstap in intieme setting maken. Omdat zij graag werkt vanuit op het publiek toegespitste improvisatie, staat bij voorbaat vast dat deze performance een uniek moment zal zijn.
Monique van Deursen


Michline Plukker
Met een flinke dosis humor neemt zij haar werk ontzettend serieus.  
Ze werkt met soepele en zachte hand maar gaat als een tank.
Gestaag, eerder de schildpad dan de haas, bereikt ze haar finishlijn. (Al komt zij ook met een sprintje trekken gemakkelijk uit de voeten.)
Als een creatieve kameleon kan zij prima opgaan in vele gehelen of juist eruit knallen in een kakafonie van kleur. Gewoon van: “Komt goed, hoe dan ook, ja toch niet dan.”  Gewoon van: Slim maar vol naïviteit , wereldwijs en vol kinderlijke nieuwsgierigheid.  Gewoon van: Kort maar krachtig en “ik ben niet klein, ik ben precies groot genoeg”.
What you see is what you get en toch blijft ze verrassen.
Kan veel met weinig, maakt reuze sprongen in minipassen.
Altijd veranderlijk, solide in wat ze kan.
Realistisch, durft te dromen.
Ja soms kwetsbaar, maar niet bang.

Michline Plukker


Emily Wieland
Emily schrijft over haar leven. Dingen als herstel, verslaving en de wereldproblemen gaat zij niet uit de weg. Oprecht eerlijk en direct. 

Emily Wieland


Lucia Koevoets
Lucia Koevoets woont en werkt in Tilburg. Hier studeert ze aan de master Kunsteducatie op  Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Eerder behaalde ze haar bachelor autonome beeldende kunst op het AKV|St. Joost in Den Bosch. www.luciakoevoets.nl

Als beeldend kunstenaar en educator beweegt Lucia Koevoets zich door het veld van de kunsten. Kunstwerken ontwikkelen zich in een doorlopende wisselwerking tussen het autonome maakproces en de dialoog met de ander. Tactiele materialen roepen zintuiglijke herinneringen op en in presentaties worden deelnemers uitgenodigd om kunstwerken aan te raken, te verplaatsen en herplaatsen.  

In haar masteronderzoek Spelenderwijs Herinneren ontwikkelt ze workshops voor ouderen met dementie. Herinneringen worden opgehaald door voelbare kunstwerken vast te pakken en hierover in gesprek te gaan. 

Deze gesprekken vormen de basis voor haar  test performance in Stedelijk Museum in Breda. 

Lucia KoevoetsBlijf op de hoogte via onze nieuwsbrief