Op dit moment is het museum gesloten. Na de vloerrenovatie werken we nu
aan de herinrichting van de zalen. Gelukkig is het einde in zicht: op 13 mei kun
je hier terecht voor een nóg mooier museum! Lees er alles over »

De papierlozen krijgen een steeds duidelijker gezicht

19 januari 2022
De papierlozen krijgen een steeds duidelijker gezicht

Het kunstwerk  ‘A Paper Monument for the Paperless’ van Domenique Himmelsbach de Vries was in 2019 te zien in de tentoonstelling Dongen Revisited. Maar het blijft niet bij die ene tentoonstelling. ‘A Paper Monument for the Paperless’ is zich voortdurend aan het ontwikkelen.

‘A Paper Monument for the Paperless’ is een monument in wording, die meer zichtbaarheid en aandacht moet genereren voor deze anonieme groep ongedocumenteerden. Iedereen kan daar een steentje aan bijdragen door een A2 formaat poster set (in de vorm van een krant met 31 houtsnede portretten van deze vluchtelingen, gemaakt door een diverse groep kunstenaars en illustratoren) op te vragen en deze rond te plakken, aan te bieden aan je gemeentebestuur of anderszins publiekelijk te verspreiden. Ook ben je welkom om mee te denken hoe we (o.a. via media,online, lokale krant of radio) meer ruchtbaarheid aan dit initiatief kan worden geven. Kijk hier voor meer informatie.


‘A Paper Monument’ heeft nu de ambitie om uit zijn vluchtige, activistische straat context te verrijzen. Het verhaal van ongedocumenteerden moet in ons collectieve geheugen op worden genomen. Daarom wordt nu de stap gezet in de ontwikkeling om tot een duurzame deluxe limited edition van de ‘Paper Monument’-houtsneden te komen en deze aan te bieden aan openbare kunstcollecties en de samenwerking met instituten aan te gaan. Zo evolueert het project van haar ‘ondergrondse’ straatleven, met veel alledaagse zichtbaarheid in steden, tot een respectabele papieren ambassadeur die dit verhaal blijft vertellen als een ‘conversational piece’ binnen musea, archieven en andere collecties van cultureel erfgoed.

Meer informatie over het project vind je hier.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief