De Dorpsdokter opent met een drogisterij uit 1775 en speciale aandacht voor ‘huisskelet’ Piet - BNDeStem

05 juli 2021
De Dorpsdokter opent met een drogisterij uit 1775 en speciale aandacht voor ‘huisskelet’ Piet - BNDeStem

HILVARENBEEK - Eindelijk mag de Dorpsdokter in Hilvarenbeek weer groepen ontvangen. Het museum was gisteren voor het eerst weer open sinds maanden. De vrijwilligers hebben de lockdown gebruikt om een complete drogisterij uit 1775 op te bouwen in het museum. En ‘huisskelet’ Piet Stams krijgt voortaan extra aandacht. 

Hans Schoenmaker heeft al wel een aantal mailtjes gekregen van mensen die graag (weer) naar museum De Dorpsdokter komen. Een paar groepen, maar ook mensen die gewoon alleen willen rondkijken. Ontzettend fijn voor de vrijwilligers die het museum runnen, want door het wegvallen van de rondleidingen voor groepen viel ook de financiële bodem voor de Dorpsdokter deels weg. 

Tijdens de coronacri­sis mocht je natuurlijk niet veel mensen ontvangen dus proberen we ons nu meer te richten op herhaalbe­zoe­ken van mensen - Hans Schoenmaker

,,Normaal gesproken zijn we vooral gericht op het ontvangen van groepen en ze rond te leiden onder de titel Help de dokter vertelt. Tijdens de coronacrisis mocht je natuurlijk niet veel mensen ontvangen dus proberen we ons nu meer te richten op  herhaalbezoeken van mensen. We hebben bijvoorbeeld een ruimte vrijgemaakt voor wisseltentoonstellingen. Nu is dat Van cholera tot corona”, vertelt Schoenmaker. 

De drogisterij is in elk geval een grote aanwinst. Het was een van de drie drogisterijen in Brabant in de 18e eeuw. In die tijd waren het nog een soort van groothandel voor apotheekhoudende huisartsen en apotheken. Met een keur aan medicinale kruiden, maar ook bloedzuigers bijvoorbeeld. En gek genoeg verf voor de textielindustrie, zilver dat werd verkocht aan Philips, en wierook en kaarsen voor kerken. 

Vreemde combinatie van producten
Dat lijkt op zich een vrij vreemde combinatie, maar de drogisterij was dus leverancier voor apotheken en allerlei andere bedrijven. ,,We weten niet zeker of particulieren ook klant waren. We denken van wel. Een drogisterij heeft altijd een heel breed aanbod aan producten gehad. Nu nog. De basis daarvoor is toen gelegd.” 

Zo biedt de apotheek die in Hilvarenbeek te zien is, een schat aan leuke weetjes. Dat duivelsdrek, ofwel Asa Foetida, werd gebruikt als kalmeringsmiddel, maar ook als afrodisiacum ofwel een middel dat wordt gebruikt om de geslachtsdrift te stimuleren. Er waren pencelen om slijm uit een keel schrapen bij difterie. 

Schoenmaker: ,,We willen hier de hele eerstelijns gezondheidszorg van vroeger laten zien. Digitalis of vingerhoedskruid ziet er beter uit in een kruidenton, maar nog leuker is het om die in de omgeving te laten zien waar hij werd verkocht, zoals deze drogisterij. Zo’n inboedel is ontzettend zeldzaam en geeft een prachtig beeld van het leven van vroeger.” 

Dokter, ik kan oe niet betalen, maar als ik dood ben, dan moogde men houwen - Piet Stams 

Ook nieuw is een grote rode pijl die Visit Brabant als promotor van alles wat deze provincie te bieden heeft voor het museum neerzet. Daarvoor is Piet Stams uitgekozen: de zwerver die  in 1914 bij de Tilburgse huisarts Bloemen aanklopte. ,,Dokter, ik kan oe niet betalen, maar als ik dood ben, dan moogde men houwen.” En zo geschiedde: tot 1945 heeft Piet Stams als skelet bij de Tilburgse huisarts in de praktijk gestaan. Inmiddels is De Dorpsdokter al jarenlang zijn nieuwe thuis. 

Lees hier het originele artikel in BNDeStem.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief