Boekpresentatie Brieven uit Spanje in kunstinstituut Melly

25 november 2021
Boekpresentatie Brieven uit Spanje in kunstinstituut Melly

Artist in Residence Witte Rook, Stedelijk Museum Breda en kunstinstituut Melly presenteren op zaterdag 4 december de publicatie van Brieven uit Spanje. Deze publicatie van kunstenaars Carme Nogueira en Elena Prado, is tot stand gekomen naar aanleiding van het residencyproject: Brieven uit Spanje - Op het spoor van de Spaanse gemeenschap in Breda dat in 2020 heeft plaatsgevonden.

Bij de boekpresentatie ligt de nadruk op het maatschappelijke engagement van kunstenaars in de jaren zeventig en nu. Carme Nogueira en Elena Prado geven meer inzicht in hun project, Hans Abelman gaat dieper in op het ABC-boek dat hij samen met Nelly Soetens in de jaren 70 maakte om migranten Nederlands te leren en kunstenaarsduo Iratxe Jaio en Klaas van Gorkum geven hun visie op de dynamiek tussen de kunstenaar en het sociale domein in het heden. Gemodereerd door Esther van Rosmalen en Marjolein van de Ven.

Praktische informatie:
Kunstinstituut Melly
Witte de Withstraat 50, 3012 BR Rotterdam
Kijk hier voor meer informatie en het bestellen van tickets.

Kunstenaars
Carme Nogueira is een multidisciplinaire kunstenaar die woont en werkt in Vigo, Spanje. Onderzoek naar de identiteit van stedelingen en actuele culturele en politieke kwesties zijn belangrijke uitgangspunten in haar werk. Daarbij staat de relatie tussen de beschouwer en het kunstwerk centraal. Dit komt tot uiting in verschillende specifieke projecten waarin ze gebruik maakt van installaties, objecten en samenwerkingsacties in de openbare ruimte.

Elena Prado studeerde Beeldende Kunsten aan de Universiteit van Salamanca, de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Elena Prado vestigde zich in 2003 definitief in Nederland. In haar werk richt Prado zich op het onderzoeken van de veranderingen in ons sociale denken binnen de multiculturele samenleving.

Hans Abelman is kunstenaar en initiatiefnemer en promotor van vele culturele activiteiten in de stad Rotterdam. Ruim dertig jaar was hij verantwoordelijk voor Kunst in de openbare ruimte in de stad Rotterdam. Zijn nieuwste werk, Portret van Wim Mul, werd op 26 september 2021 gepresenteerd in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam.

Iratxe Jaio & Klaas van Gorkum werken sinds 2001 samen, en produceren performances, videos, installaties en publicaties. In hun projecten onderzoeken ze onderwerpen zoals het individueel en collectief gebruik van openbare en privéruimtes. Met documentatie als werkmethode analyseren zij maatschappelijke en politieke kwesties met betrekking tot het alledaagse.

Verkrijgbaar
De publicatie Brieven uit Spanje is onder andere te koop bij Kunstinstituut Melly en Stedelijk Museum Breda en verkrijgbaar in Spaans, Nederlands en Engels. Per stuk € 5,- en € 10,- voor een bundel van drie talen.

Samenwerking
De publicatie is een samenwerking tussen Stedelijk Museum Breda, Stadsarchief Breda en Artist in Residence Witte Rook en de kunstenaars Carme Nogueira, Elena Prado en ferranElOtro. Met ondersteuning van Provincie Noord-Brabant, Acción Cultural Española (AC/E) in het kader van het programma voor internationalisering van Spaanse Cultuur, onderdeel van Mobility grants, Kunstinstituut Melly.