BIJ/NA - Deel 2 - Witte Rook

16 augustus 2021
BIJ/NA - Deel 2 - Witte Rook

De tweede bijdrage in het proces van onze zes alumni in de Bredase StadsGalerij komt van Esther van Rosmalen, over de periode van 29 juli tot en met 12 augustus.

Esther deelt haar bevindingen in de StadsGalerij in de vorm van een dagboekjournaal.
We delen hieruit enkele fragmenten:

30-7-2021
In de StadsGalerij treft Esther Roos en Loes aan het werk.
Roos bereidt zich voor op het bewerken van een grote boomstam. Voor haar sculptuur heeft ze een kettingzaag gekocht, maar durft er nog niet mee aan de slag te gaan. De man van groenbedrijf De Zanderik, waar ze de boomstam van heeft gekregen, wil haar wel helpen maar werpt ook een bottleneck op. Is dit een voorbode voor een plan B? Het aanvankelijke idee is om de boom te ontleden zodat je de kern te zien krijgt.

Roos aan het werk. Foto: Esther van Rosmalen

Loes heeft inmiddels een grote muurschildering opgezet in de kleuren grijs en paars. Ze wacht op de levering van een lichtgrijze spraypaint om het werk af te kunnen maken. In de tussentijd tekent ze met een fineliner bloemen op een groot vel papier.
Terwijl ze wacht, tekent en foto’s maakt van de wilde bloemen die bij de StadsGalerij bloeien staat Eef op het punt om te vertrekken; op zoek naar microvezeldoekjes. Wil je weten wat ze hiermee van plan is? Kom dan even binnenkijken in de StadsGalerij.
Alvast een tipje van de sluier: Eef: “Ik heb foto’s gemaakt tijdens deze werkperiode van alles wat nu te zien is, maar straks als alles klaar is, is dat er in die hoedanigheid niet meer. Deze foto's presenteer ik als een archief door ze tussen lagen transparant acryl op een sokkel te leggen."

Werk in wording Eef. Foto: Esther van Rosmalen

Werk in wording Loes. Foto: Esther van Rosmalen

5-8-2021
Sjors is aanwezig. Sjors lijkt altijd aanwezig in zijn pogingen om het gebouw te deconstrueren en weer op te bouwen. Toen hij hoorde dat in principe alles mogelijk was ging hij los.
Sjors: "Ik ga een deel van het gebouw herhalen in een kleine ruimte helemaal aan de andere kant van het gebouw. Ik ga het stuken, beschilderen, en dan kopieer ik ook de vlekken, de spijkers, alles tot in detail. Of ik het afkrijg? Dat weet ik niet maar is dat erg? Ik ga toch wel door, het bouwen gaat altijd verder. Ik ga uit van de werkelijkheid en vermeng dat met fictionele elementen, het gebouw als een collectief archief."

Werk in wording door Sjors. Foto: Esther van Rosmalen

6-8-201
Marit is ziek, kiespijn, en al gaat het niet echt – ziek zijn kan ik hier ook – is ze toch aan het werk gegaan. Over haar werk volgt later meer.
Niels knoopt intussen een kleed, zijn derde. Niels: "Dit kleed maakt onderdeel uit van een installatie met stukken zeil en een tafel waarop hij een ander tafelblad heeft gemaakt. Het is gebaseerd op het bloemblad zoals geschilderd op het boerenbont servies."

Werk in wording Niels. Foto: Esther van Rosmalen

Esther: "De openingsdag nadert, de werken vinden hun plek en de concentratie is meer op elkaar gericht dan op de individuele handeling. Een grote tekening op de wand in de ruimte is de basis voor een spontane bewegwijzering waar praktische informatie zich gaat vermengen met trivia. Nog drie dagen voor de opening en het einde van deel twee."

Bekijk het hele proces en lees het originele artikel op de website van Witte Rook.