Op dit moment is het museum gesloten. Na de vloerrenovatie werken we nu
aan de herinrichting van de zalen. Gelukkig is het einde in zicht: op 13 mei kun
je hier terecht voor een nóg mooier museum! Lees er alles over »

BIJ/NA - Deel 1 - Witte Rook

04 augustus 2021
BIJ/NA - Deel 1 - Witte Rook

Op 15 juli 2021 gaat in de Stadsgalerij te Breda het project BIJ/NA van start. Zes alumni beeldende kunst uit verschillende jaren van St. Joost School of Art & Design zullen op dat moment voor het eerst een werkperiode aangaan met elkaar en de ruimte. Sommige van hen hebben al een plan, anderen helemaal niet en laten zich leiden door de omstandigheden en door elkaar. Wat wel vaststaat is dat de uitkomst ongewis zal zijn. Drie auteurs van Witte Rook volgen ieder op persoonlijke wijze dit proces in de vorm van een estafette. De eerste bijdrage is van Lise Sore over de periode van 15 tot en met woensdag 28 juli.

Het proces dat plaatsvindt in de stadsgalerij van drie net afgestudeerde en drie alumni. Een gezamenlijke ruimte met als doel het verbinden van de onderlinge netwerken en de ontwikkeling in een stroomversnelling brengen.

Ik, Lise Sore, volgde de afgelopen twee weken hun werkzaamheden. Soms van een afstand, als ik langs de stadsgalerij reed en naar binnen gluurde, al was het maar voor een fractie van een seconde. Soms alleen op afstand, me afvragend wat het hen oplevert om daar samen te werken. Wat zou het met ze doen, hoe zou het gaan, wat zou eruit komen?

Op donderdag 15 maart startte het proces, met een eenvoudige en kleine opening. We dronken een biertje, aten taart, zeiden hoi. Het was gezellig en de sfeer was gedreven en vol moed. De groep was eerder die dag al bij elkaar gekomen, ze spraken hun plannen/of bewust niet plannen door met elkaar. Het was meteen merkbaar hoe eensgezind ze waren. Niks lag elkaar dwars, ze hadden er zin in. 

Enkele dagen later tref ik Loes en Marit. Ze werken gezamenlijk in de ruimte. Naast en tegelijkertijd in contact met elkaar. De ruimte verschilt als dag en nacht met de eerste keer dat ik er was. Ik had zo een groot verschil niet aan zien komen. De vloer ligt eruit, er is een gat gegraven, er staan tafels en stoelen, er hangen tekeningen. Ook komen er verhalen. En flarden daarvan ondersteunen de detailfoto’s die ik maakte. 

Het overzicht is er namelijk nog niet en dat hoeft ook helemaal niet, want ze zijn net begonnen. Of beter gezegd we zijn net begonnen, want ondanks dat zij er werken voel ik me vanaf de zijlijn verbonden met hun proces. 

En daarmee sluit ik, terwijl er nog niks af is. Wat het eind van de periode hun ook mag brengen, de start was vliegend, leerzaam en verrijkend om naar te kijken. Niet alles was even goed, maar er ligt een veel belangrijker plan klaar dan dat. Namelijk werken, samenwerken en samen werken. Hopelijk geeft dat vertrouwen om de diepte in te gaan, vertrouwen om scherp en kritisch te worden op de keuzes van de ander. Om belangrijke vragen wel te gaan stellen. 

Ik kijk reikhalzend uit naar dat moment. 

Bekijk het hele proces en lees het originele artikel op de website van Witte Rook.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief