18e eeuwse Bredase drogisterij Smagghe verhuist van Stedelijk Museum Breda naar Museum De Dorpsdokter

24 juni 2021

Waar vind je vandaag de dag nog een echte ambachtelijke drogisterij? Nu ketens de markt hebben overgenomen en ook de supermarkten artikelen verkopen waarvoor je vroeger bij de drogist moest zijn, is de authentieke drogisterij langzaam uit het straatbeeld verdwenen. In Museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek is het binnenkort mogelijk om een kijkje te nemen in een originele drogisterij zoals we die van vroeger kennen.

Decennialang was de in de wijde omtrek bekende drogisterij Smagghe gevestigd aan de Ridderstraat in Breda, waar de familie Elsen de winkel 250 jaar geleden opende. In 1968 hield de laatste opvolger ermee op en nam Stedelijk Museum Breda vrijwel het gehele 18e eeuwse winkel- interieur over.

Na een periode van zichtbaarheid in de tentoonstelling Ziek & Gezond in Stedelijk Museum Breda, verhuizen de imposante kastenwand, kassa en ladeblokken van drogisterij Smagghe nu voor onbepaalde tijd naar Museum De Dorpsdokter. Zodra de deuren aan de Doelenstraat 51 in Hilvarenbeek op 1 juli weer openen, is de drogisterij hier te bewonderen.

De leden van het dagelijkse bestuur van Museum De Dorpsdokter:
Wil Game, Hans Schoenmaker en Jeanne Verhoeven:
Wij zijn enorm trots dat we deze complete inrichting van een drogisterij van vroeger kunnen tonen. De laatjes met alle opschriften van producten, de originele kruidentonnen, de vijzels met stampers en de balansen. Het complete interieur met kasten en toonbank. We kunnen dat allemaal laten zien en de verhalen vertellen die daarbij horen. Het is een mooi passende aanvulling van onze collecties die alle aspecten van de geschiedenis van de medische zorg omvat.

Beeld: Museum De Dorpsdokter