Lezing Maarten Doorman: Natuur, landschap en romantiek
    17 nov 2019 - 17 nov 2019

Lezing Maarten Doorman: Natuur, landschap en romantiek

Gedachten bij de schilders van Dongen

Lezing

In het kader van de tentoonstelling De heks van Dongen - Een kunstenaarsdorp in de 19e eeuw geeft filosoof, schrijver en dichter  Maarten Doorman een lezing in het auditorium.
    Zondag 17 november, 13.00 - 14.00 uur, gratis deelname met regulier museumticket

In de 19e eeuw trokken toonaangevende kunstenaars als August Allebé, Jozef Israëls, Max Liebermann, Suze Robertson en anderen naar het Brabantse Dongen. Ze maakten er tekeningen en schilderijen van de boerderijen, hun bewoners, en het romantische landschap, waarbij we nog altijd kunnen wegdromen.

Maarten Doorman laat zien dat deze werken ons ook iets kunnen vertellen over onszelf: wie zijn wij? Hoe ervaren wij de natuur? Welke invloed heeft de Romantiek vandaag de dag nog steeds? Welke thema's uit de poëzie, verhalen, filosofie en muziek van de romantici zijn in de hedendaagse kunst en daarbuiten nog steeds actueel?

Maarten Doorman is bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit Maastricht. Hij is filosoof en schrijver van o.a. 'De romantische orde', 'Rousseau en ik' en 'De navel van Daphne.'

Datum: 17 november 2019Tijd: 13.00 - 14.00 uur
    Tentoonstelling: De heks van Dongen
    Locatie:
     Auditorium Stedelijk Museum BredaToegang: met geldig museumticket (Museumkaart geeft gratis toegang)
    Aanmelden via:
    info@stedelijkmuseumbreda.nl