Live textielrestauratie in Collectielab
22 mar 2019 - 22 mar 2019

Live textielrestauratie in Collectielab

Vrijdag 22 maart, 11.00 - 17.00 uur

Activity

In CollectieLab is de presentatie De verdwenen kathedraal van Cuypers te zien. Het museum doet kunsthistorisch en technisch onderzoek naar schilderijen, religieuze voorwerpen, kostuums en andere bijzondere objecten. Ook kun je in het lab meekijken en meedenken tijdens dit proces. Op vrijdag 22 maart 2019 kun je een live restauratie meemaken.

Restauratie van twee vaandels afkomstig uit de Barbarakathedraal van Cuypers
Op het vaandel met Onze – Lieve – Vrouw van Lourdes (1909) is de wonderbaarlijke Maria-verschijning aan het meisje Bernadette Soubirouw te zien. Het is gemaakt van zijde, gouddraad, zilverdraad en borduurwerk. Dit is een van de vaandels die in processies, religieuze optochten, werd meegedragen.

Het vaandel met Heilige Maria met Heilig Hart (1900-1925) is rijk versierd met applicatiewerk met bloemen van gouddraad. In het midden is de Heilige Maria met Heilig Hart afgebeeld. Het hart staat symbool voor Maria’s innerlijke leven: haar vreugde en smart, haar deugden en haar liefde. Zij is te zien tegen een door wolken omlijste gouden achtergrond.

Textielrestaurator Marjolein Homan Free restaureert de vaandels van 11.00 -17.00 uur. Ze beantwoordt graag al je vragen.

Stay informed through our newsletter