Gesloten, morgen weer open vanaf 10:00

Café Lanzas

Samen iets drinken in misschien wel het mooiste café van Breda? Het nieuwe café Lanzas bevindt zich in het monumentale gebouw van Stedelijk Museum Breda aan de Boschstraat. Café Lanzas is voor iedereen toegankelijk, ook zonder het museum te bezoeken. 

Op het menu staan onder andere koffie, thee en water van EARTH Water Concepts, frisdranken van Lemonaid, ChariTea en Thomas Henry. Het vruchtensap komt van De Appelaere, er is bier van brouwerij Poater Gustaaf en natuurlijk speciaal geselecteerde Spaanse wijn.

In café Lanzas vind je ook de museumwinkel met boeken, ansichtkaarten, prints en posters. Het aanbod sluit nauw aan bij de tentoonstellingen in het museum.

 

Restaurateurs aan het werk om de kopie van De overgave van Breda op te hangen in café Lanzas


Een meesterwerk van Velázquez

In het café hangt een levensgrote kopie van De overgave van Breda van de Spaanse schilder Velázquez. Het origineel hangt in het Prado Museum in Madrid. Aan de rechterzijde steken veel lanzen omhoog, daarom wordt het schilderij ook Las Lanzas genoemd.

De overgave van Breda toont de overhandiging van de sleutels van de stad door Justinus van Nassau aan de Spaanse legeraanvoerder Spinola op 2 juni 1625. Het is de tragische afloop van het wurgende beleg van Breda dat acht maanden heeft geduurd.

De kopie in het café werd gemaakt door de schilder Kees Maks, een leerling van George Hendrik Breitner. Maks werkte in 1903 acht maanden lang in het Prado om het meesterwerk te bestuderen en na te schilderen.

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur

Café Lanzas is uitsluitend geopend gedurende openingstijden van het museum. Voor afwijkende openingstijden, zie bezoekersinformatie.

Wifi

In café Lanzas kun je gebruik maken van draadloos internet. 

Locatie

Café Lanzas bevindt zich links van de foyer van Stedelijk Museum Breda.

Combinatiebezoek

Een bezoek aan café Lanzas is natuurlijk goed te combineren met een bezoek aan Stedelijk Museum Breda. Maar vergeet ook niet te kijken bij I.S.M. Breda. Het is een lichte projectruimte met snel wisselende exposities die in samenwerking met de stad worden bedacht en uitgevoerd. Net als café Lanzas is I.S.M. Breda vrij toegankelijk.