Vandaag open vanaf 10:00

True Beauty - Op de grens van kunst en wetenschap

Knutpop, Igor Siwanowicz, 2014

Knutpop - Igor Siwanowicz, 2014

Binnen de digitale beeldcultuur wordt het wetenschappelijk beeld steeds belangrijker. Nieuwe onderzoeksgebieden, ontdekkingen en technologieën resulteren in een onophoudelijke stroom van beelden. Behalve fascinerend zijn die vaak adembenemend mooi.

True Beauty brengt nieuwe foto’s, visualisaties en animaties van internationale toponderzoekers samen met werk van kunstenaars die zich door de wetenschap laten inspireren. Meer dan 50 wetenschappers en kunstenaars verkennen vanuit verschillende disciplines de visuele mogelijkheden om de werkelijkheid vorm te gegeven. De tentoonstelling nodigt uit tot het leggen van verrassende verbindingen.

De Bredase kunstenaar Hubert Leyendeckers (1935) neemt een centrale plaats in. Leyendeckers behoort vanaf de jaren zestig tot de oorspronkelijkste Nederlandse kunstenaars. Gedreven door nieuwsgierigheid werkt hij aan een spectaculair oeuvre. Stedelijk Museum Breda heeft voor deze tentoonstelling enkele monumentale installaties gerestaureerd.

Dingeman Kuilman: "Dwars door stijlen en opvattingen zoekt Leyendeckers naar de zuivere verwondering. Zijn werk doet soms denken aan Yves Tanguy of Panamarenko. Dan demonstreert hij een typisch zuidelijke ontvankelijkheid voor het surrealisme. Maar uit recente tekeningen en schilderijen spreekt vooral zijn fonkelende eigenzinnigheid."

Overige highlights:
True Beauty toont voor het eerst in Nederland het werk van glaskunstenaar Flauvie Audie (FR), datakunstenaar James Pricer (VS) en fotograaf Maija Tammi (FI).

Franck Bragigand (FR) introduceert een muurschildering en twee nieuwe sculpturen in het kader van het project Art Language.

Jan-Maarten Luursema (NL) laat in Anditalks de eencellige slijmzwam door middel van een ouijabord communiceren.

Martin Luijendijk (NL) brengt Nederlandse laboratoria en onderzoeksruimtes in beeld in zijn fotoserie Onderzoek.

De interactieve opstelling Biota Beats laat horen hoe miljarden bacteriën worden omgezet in ‘muziek.’

Wij, de kunstenaars van Breda! (deel I)
Gelijktijdig met de expositie True Beauty opent in de projectruimte: Wij, de kunstenaars van Breda! (deel I). In deze groepstentoonstelling tonen beeldend kunstenaars uit Breda en omgeving een selectie van hun beste kunstwerken.

In nauwe samenwerking met initiator Jordy Koevoets wil Stedelijk Museum Breda de artistieke krachten van Bredase kunstenaars bundelen. Door samen een vuist te maken kunnen we de beeldende kunst in Breda beter zichtbaar maken en versterken.

Over het museum
Stedelijk Museum Breda is het museum voor erfgoed en geschiedenis van Breda en de omliggende regio. Daarnaast verzamelt en presenteert het museum beeldende kunst met een accent op digitale cultuur.

Noot voor redactie
Voor meer informatie, interviews en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie: Natali Vermeulen / pers@stedelijkmuseumbreda.nl / 076 529 9909