Gesloten, morgen weer open vanaf 10:00
Pers

Persbriefing 9 juni

Vanaf zaterdag 17 juni is Stedelijk Museum Breda geopend voor publiek. Op vrijdag 9 juni willen we ons aan u presenteren. Daarom nodigen wij u van harte uit om langs te komen om een indruk te krijgen van het museum als geheel en de eerste tentoonstellingen in het bijzonder.

Stedelijk Museum Breda komt voort uit MOTI, Museum of the Image en Breda’s Museum.Het afgelopen half jaar is het museumgebouw door Hans van Heeswijk architecten vernieuwd en verduurzaamd. Het resultaat is een modern stadsmuseum waar de wisselwerking tussen erfgoed, beeldende kunst en beeldcultuur centraal staat.

De Collectie Breda met kunstwerken en voorwerpen uit de periode vanaf de Middeleeuwen wordt na lange tijd opnieuw zichtbaar en toegankelijk gemaakt. Het museum kocht nieuw werk aan van de kunstenaars Tom Claassen,  Constant Dullaert, JK Keller en Keetron Dean Dixon en verleende opdrachten aan de kunstenaars Stëfan Schäfer, Emily West, Frederik Heyman en de fotograaf Martine Stig die een film maakte over het nieuwe station van Breda.
Voor De Vrede van Breda maakten Joost Halbertsma, Fred de Heij, Alex Verhaeven en Jorg de Vos nieuwe inkleuringen van historische nieuwsprenten.

De aanwezigen

Zakelijk directeur Marilyn Jongenelen vertelt u over de totstandkoming van Stedelijk Museum Breda. Ze presenteert daarnaast de relevante feiten en cijfers. Algemeen directeur Dingeman Kuilman neemt u mee in de visie van het museum. Hij introduceert de drie openingstentoonstellingen Wonderlijk weefsel – Mystiek in digitale en religieuze kunst, Van kasteel tot station – Topstukken uit de Collectie Breda en De Vrede van Breda – Een spectaculaire zomer in 1667. Ook geeft hij een toelichting op de ambitie van het participatieprogramma I.S.M. Breda.

Interviews

Achteraf heeft u de mogelijkheid om directie, medewerkers en betrokkenen kort te interviewen. Daarnaast zijn aanwezig stadscurator Vincent Koreman, verantwoordelijk voor I.S.M. Breda – en Freek Claessens, architect en managing partner van Claessens Erdmann Architects & Designers. Dit bureau heeft de integrale vormgeving verzorgd van café Lanzas, de publiekszone en de tentoonstellingen op de begane grond.

Voor de tentoonstelling Wonderlijk weefsel maakte de Vlaamse fotograaf en kunstenaar Frederik Heyman een zaalvullende installatie. Daarbij gebruikt hij een ruimtelijke projectietechniek die hier voor het eerst op deze schaal wordt toegepast. Vanwege andere verplichtingen kan Heyman niet aanwezig zijn tijdens de persbriefing. Op uw verzoek kunnen we wel een interview met hem organiseren.

Het programma

10.15 uur:
Ontvangst met koffie, thee en appeltaart

10.30 – 10.40 uur:
Welkom door Jacquelien Lorkeers, hoofd marketing en sponsorwerving, daarna een presentatie
door zakelijk directeur Marilyn Jongenelen

10.45 – 11.00 uur:
Toelichting op museum en programma door algemeen directeur Dingeman Kuilman

11.00 uur:
Gelegenheid om de tentoonstellingen in opbouw te bekijken

11.15 uur:
Rondgang door het gebouw

12:00 uur:
Einde van het gezamenlijke programma

Wilt u de persbriefing bijwonen?
Meld u dan aan via pers@stedelijkmuseumbreda.nl of bel 06 -25 73 9931

Stedelijk Museum Breda