Gesloten, morgen weer open vanaf 10:00
Pers

Nieuw museum opent in Breda

BREDA - Vrijdag 16 juni is de officiële opening van een nieuw museum in Breda. In een half jaar tijd is een modern, ruim stadsmuseum opgezet waar de wisselwerking tussen erfgoed, beeldende kunst en beeldcultuur centraal staat. Stedelijk Museum Breda komt voort uit Breda’s Museum en MOTI, Museum of the Image. Vanaf 17 juni is het museum open voor publiek.

Stedelijk Museum Breda is een aantrekkelijk en uitnodigend stadsmuseum dat openstaat voor ideeën, dialoog en samenwerking. Het brengt de stadsgeschiedenis tot leven en maakt eigenzinnige tentoonstellingen over geschiedenis en actuele beeldcultuur. Het museum komt voort uit Breda’s Museum en MOTI, Museum of The Image.

Wonderlijk weefsel

De openingstentoonstelling Wonderlijk weefsel verbindt achttiende-eeuwse religieuze kunst met hedendaagse digitale kunst. Het goddelijke van achttiende-eeuwse kazuifels en relieken wordt gespiegeld aan de invloed van big data en algoritmes. De Vlaamse fotograaf en kunstenaar Frederik Heyman realiseerde voor de tentoonstelling een zaalvullende hightech installatie met als titel Stratum.

Van kasteel tot station

In de vaste tentoonstelling Van kasteel tot station worden documenten, voorwerpen en kunstwerken uit de Collectie Breda getoond. Zoals het oudste stadsgezicht van Breda, het drieluik over ‘De Vlucht’ van 1940 van Dio Rovers en kostbare monstransen die een periode van vier eeuwen overbruggen. De topstukken vertellen het verhaal van Breda, vanaf de Middeleeuwen tot nu.

De Vrede van Breda

350 jaar geleden werd de Vrede van Breda ondertekend. De gelijknamige tentoonstelling belicht de vredesonderhandelingen en de beroemde tocht naar Chatham. Centraal staan de originele nieuwsprenten van Romeyn de Hooghe (1645 – 1708). Vier kunstenaars en striptekenaars hebben de prenten ingekleurd. Ze blazen daarmee het oude ambacht van ‘afsetten’ nieuw leven in.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

NOOT VOOR DE REDACTIE:

Dit betreft de basisinformatie aan persmateriaal. Voor meer informatie, neem contact op met Jacquelien Lorkeers, hoofd marketing en sponsorwerving via 06 2573 9931 of jacquelien@stedelijkmuseumbreda.nl

Beeldmateriaal Wonderlijk weefsel

Beeldmateriaal Van kasteel tot station