Gesloten, morgen weer open vanaf 10:00

Niet van gisteren

Persoonlijke verhalen van levensveteranen
7 juli t/m 5 augustus

Audiodocumentairemakers Weerthof & Pagée werkten met illustratoren/ animatoren Irene Jelier en Kehrana van Sloten, recent afgestudeerd aan AKV|St.Joost, Breda.

Zij verbleven langere tijd bij bewoners in huis en verdiepten zich in hun levens en individuele verhalen. Niet van gisteren geeft een actueel beeld van ouderen. Wie zijn zij? Hoe kijken ze naar het leven? Waar houden ze zich mee bezig?

De tentoonstelling bestaat uit de multidisciplinaire installatie Villa Vesper* en luisterportretten waarin de individuele verhalen van 19 mannen en vrouwen met verschillende achtergronden centraal staan. De hoofdrolspelers zijn bewoners van Park Zuiderhout in Breda.

Villa Vesper is een weergave van de plattegrond van Park Zuiderhout in 3D. Het is een interactief vlechtwerk met audio, video-animaties, objecten en muziek met de persoonlijke verhalen en achtergronden van de bewoners.

Een andere kijk
Door een nieuwe dimensie aan de levensverhalen toe te voegen laten de kunstenaars ons anders naar de ouderen kijken. “We willen de verfrissende kant van deze woonwijk laten zien,” zeggen Kehrana van Sloten en Irene Jelier. Ze hanteren hierbij bewust een lichte toon: “In ons werk gebruiken we vaak humor om geëngageerde thema’s op een luchtige manier aan de man te brengen.”

Naast de uitzonderlijke personages wordt de alledaagse werkelijkheid en het leven met elkaar door de kunstenaars vertolkt in audio en beeld. Een digitaal kunstenaar, een missionaris, een schipper, een ondernemer, een kapster en een echtgenote passeren de revue.

Multidisciplinair
Bij elke persoon is gekozen voor een andere aanpak om het verhaal vorm te geven. Analoge en digitale technieken vullen elkaar aan. Ook zijn verhalen geconserveerd door middel van (symbolische) voorwerpen.

Zo verwijst de naald met zwarte draad naar broeder Wiro. Hij is Benedictijn, kleermaker, en kunstenaar, en is kleurenblind. We kijken en luisteren naar een kernachtig visueel en auditief ‘portret’ over zijn leven en persoon door middel van animatie, illustratie en audio. Hij vertelt daarbij over zijn digitale kunst, die eveneens te zien is in de tentoonstelling.

Proces
Het verblijf van vijf maanden in de wijk waar ouderen in nabijheid van zorg wonen, vormde het uitgangspunt voor het creatieve proces van de jonge makers. Door zich te verdiepen in de levens van de bewoners middels gesprekken ontstond een intensieve interactie en een verbinding tussen twee generaties.

De verrassende verhalen van de ‘levensveteranen’ inspireerden Weerthof & Pagée tot het maken van audioportretten en Kehrana van Sloten en Irene Jelier in beelden, waarbij nauw met elkaar is samengewerkt.

De eerste versie van het kunstproject was te zien in Park Zuiderhout en trok veel belangstelling. Nu is het te zien in NEXT voor een breed publiek in een nieuwe museale context. De tentoonstelling toont ook de foto’s, schetsen en aantekeningen van het makersproces.

Meer informatie Niet van gisteren

*naar vespara, Latijn voor ‘avond’

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met de bewoners en medewerkers van Park Zuiderhout en AKV|St.Joost.

Over NEXT
NEXT is de projectruimte van Stedelijk Museum Breda. In NEXT organiseert het museum projecten en activiteiten in het kader van het participatieprogramma I.S.M. Breda. Daarnaast zijn er exposities, workshops, lezingen en educatieve programma’s voor scholen, groepen en bezoekers. NEXT is vrij toegankelijk en heeft dezelfde openingstijden als het museum.

Over het museum
Stedelijk Museum Breda is het museum voor erfgoed en geschiedenis van Breda en de omliggende regio. Daarnaast verzamelt en presenteert het museum beeldende kunst met het accent op digitale cultuur.

Over Park Zuiderhout
Park Zuiderhout is een unieke plek waar mensen op leeftijd landelijk wonen in een prachtig stukje natuur. De ideale locatie om het leven te vieren. Park Zuiderhout biedt services op het gebied van wonen, welzijn en zorg en ligt in Teteringen, op steenworp afstand van Breda.

Over AKV|St.Joost
AKV|St.Joost, onderdeel van Avans Hogeschool, heeft ruim 200 jaar ervaring met kunstonderwijs. Wij leiden studenten op tot beeldend kunstenaars of vormgevers in de disciplines Beeldende Kunst, Grafisch Ontwerp, Ruimtelijk Ontwerp, Fotografie, Film, Illustratie en Animatie. Wij bieden hiervoor twee hbo bacheloropleidingen en vier hbo masteropleidingen aan: bacheloropleiding Beeldende Kunst en bacheloropleiding Vormgeving (Illustratie | Animatie, Fotografie | Film, Grafisch | Ruimtelijk Ontwerp) en daarnaast de masterprogramma's MA Fine Art, MA Photography, MA Graphic Design en MA Animation

Noot voor de redactie
Voor meer informatie, interviews en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Birgitte Birnie, e-mail: pers@stedelijkmuseumbreda.nl / birgitte@stedelijkmuseumbreda.nl of telefonisch: 06 815 22560.