Vandaag open vanaf 11:00

‘Denkbeelden’ van Niels Lous op de binnenplaats Stedelijk Museum Breda

‘Denkbeelden’ van Niels Lous op de binnenplaats Stedelijk Museum Breda
14 december 2019 t/m juni 2020

Twintig sculpturen van de Bredase beeldhouwer Niels Lous geven een representatief overzicht van zijn werk vanaf de jaren ’70.

Niels Lous - Denkbeelden. Foto René de Wit

De sculpturen van Niels Lous zitten vol beweging en expressie. Opgebouwd uit geometrische elementen die hij systematisch herhaalt, of in elkaar vlecht, verbeelden ze thema's zoals groeiprocessen in de natuur, de evolutie, of de dynamiek van het heelal. In de tentoonstelling Denkbeelden brengt het museum voor het eerst een gevarieerde selectie van Lous' ruimtelijk werk vanaf de jaren '70 bijeen.

Niels Lous (1939, Breda) is meer dan 50 jaar werkzaam als beeldend kunstenaar. Hij ontwikkelde een eigen stijl, verwant aan Bauhaus en De Stijl, waar hij in de jaren ’60 op de academie mee in aanraking komt. De strakke lijnen, eenvoudige vormen en primaire kleuren zijn nog steeds in zijn werk terug te zien.

Denkbeelden
Aanvankelijk onderzoekt Lous vorm en materiaal, later wordt het filosofische aspect belangrijker. De thema's voor zijn werk komen voort uit zijn herinneringen, gedachten en waarnemingen. Uit zijn ideeën ontleent hij de meest essentiële betekenis en vertaalt deze naar een beeld. Zoals hij zelf zegt: “Het werk is een vertaling van mijn (geabstraheerde) werkelijkheid, niet van de realiteit. Ik wil met eenvoudige vormen mijn belevingswereld uitdrukken.

De keuze voor het materiaal en de techniek versterken de ideeën die hij wil verbeelden. Zo is het architectonische Omloop (1985) gemaakt van gepolijst roestvrij staal om een ritmische beweging in een kubus te suggereren. Ontstaansfragment (1972) is gemaakt van polyester om vloeiende, organische processen uit te drukken.

Levensboom, 2018. Foto René de Wit

In de recente beelden van staal is kleur prominent aanwezig. In Levensboom (2018) wordt de dynamische cyclus van het leven uitgedrukt in vier fases: ontstaan, bloei, verval en rust. Omslag (2011) bestaat uit rechthoekige gekleurde stalen elementen met houten bollen. Het symboliseert de terugkerende omwentelingen in het bestaan: wat nu plaatsvindt wordt steeds opnieuw herhaald.

Niels Lous
Niels Lous (1939, Breda) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda (1958-1961), de Academie der Katholieke Leergangen in Tilburg (1961-1966) en de Koninklijke Academie voor Kunst Vormgeving in ’s-Hertogenbosch (1966-1968).

Niels Lous had solotentoonstellingen bij onder andere het Gerechtsgebouw Breda (1990), Rijksgebouwendienst in Eindhoven (1995) en het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (1996). Hij nam deel aan diverse groepstentoonstellingen, waaronder recent Beelden aan de Schelde in Terneuzen (2013), en de Jubileumtentoonstelling Kunstkring bij Pulchri in Den Haag (2018). Daarnaast maakte Lous sculpturen in opdracht voor gemeenten en particuliere opdrachtgevers. Hij woont en werkt in Oosterhout.

Project Beeldplaats
Niels Lous  - Denkbeelden is onderdeel van Project Beeldplaats, een reeks beeldententoonstellingen op de binnenplaats. Elk jaar tonen we bestaand werk van een beeldhouwer uit de regio. Conservator Marjolein van de Ven: “De binnenplaats is een prachtige plek voor het tonen van ruimtelijk werk. Met Project Beeldplaats willen we kunstenaars uit Breda en omgeving die inmiddels een omvangrijk oeuvre hebben opgebouwd, een podium bieden. Bij Niels Lous is het de eerste keer dat er werken uit verschillende perioden bij elkaar worden getoond. Dat biedt een nieuw perspectief op zijn oeuvre.”

Project Beeldplaats wordt afgewisseld met Project Binnenruimte, een serie waarbij elk jaar een kunstenaar in opdracht van het museum een nieuw werk maakt.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Niels Lous - Denkbeelden (NL/EN), gepubliceerd door Stedelijk Museum Breda, met een tekst van Piet Augustijn. Het ontwerp is van Rob van Hoesel. De uitgave is voor 4,50 euro te koop in de museumshop.

Meer informatie: Niels Lous  Denkbeelden

Stedelijk Museum Breda: het jongste stadsmuseum van Nederland
Stedelijk Museum Breda is het jongste stadsmuseum van Nederland. Het museum is het ideale vertrekpunt voor iedereen die de kunst en geschiedenis van Breda en omgeving wil ontdekken. Naast een overzicht van zijn rijke collectie toont het museum wisselende tentoonstellingen. Projectruimte NEXT is bestemd voor samenwerking met partners uit de stad. De verrassende veelzijdigheid maakt Stedelijk Museum Breda aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek. Meer informatie: stedelijkmuseumbreda.nl

Noot voor de redactie
Neem voor meer informatie en beeldmateriaal in hoge resolutie contact op via: pers@stedelijkmuseumbreda.nl / telefoon +31 (0)76 529 99 00.

Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag 11-17 uur. Zaterdag en zondag 10-17 uur. Vanaf 2 januari 2020: zaterdag en zondag 10-18 uur. Het museum is gesloten op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.