Gesloten, morgen weer open vanaf 11:00

uur t/m uur

Live Streaming: A Radical Approach

72 uur durende livestream door Mike Megens en Sid Dankers

De Graduation Show van AKV|St.Joost Breda markeert normaal gesproken voor studenten de feestelijke afsluiting van hun academietijd. Vanwege covid-19 vindt dit evenement dit jaar in aangepaste vorm plaats. Naast een uitgebreid online programma (toegankelijk via de website nowshow.nl), presenteren de pas afgestudeerden van 7 t/m 16 oktober hun werk op verschillende locaties in de stad. In de glasgalerij van het Stedelijk Museum Breda is van 8 t/m 11 oktober een 72 uur durende livestream van Mike Megens en Sid Dankers te zien. Tijdens openingstijden van het museum wordt de livestream door performers ‘vertaald’ voor het voorbijlopende publiek.

Megens en Dankers zijn afgestudeerd in de richting autonome kunst aan de AKV St. Joost. Zij delen een interesse in de beeldtaal van livestreams en de invloed die dit nog vrij nieuwe medium heeft op visuele cultuur. Waar in de gevestigde visuele media strenge eisen en regels worden gesteld aan de kwaliteit, tijdsduur en kijkcijfers van een programma, kunnen deze in livestreams volledig worden losgelaten.  Geïnteresseerd in deze ontwikkeling zoeken Mike Megens en Sid Dankers in hun afstudeerproject zelf de grenzen van live streaming op. Vanuit de Backer + Rueb hallen, de hoofdlocatie van de Graduation Show, zenden de kunstenaars een maar liefst 72 uur durend programma uit, die dag en nacht te zien is op drie schermen in de glasgalerij van het museum. Omdat de livestream vanachter het glas voor voorbijgangers niet hoorbaar is, hebben de kunstenaars performers uitgenodigd om gedurende de openingstijden van het museum een vrije vertaling van de livestream te geven. De performers zijn medestudenten en kennissen van de kunstenaars, die steeds vanuit hun eigen artistieke praktijk een interpretatie geven van wat er op het scherm gebeurt.

Megens en Dankers onderzoeken met hun happening wat een livestream is en kan zijn. Hierbij brengen zij een constante interactie tussen fysieke en online aanwezigheid tot stand. Door het programma in dialoog met een grote groep deelnemers te maken en een groot deel van wat er in de 72 uur durende livestream gebeurt aan het toeval over te laten – zij hebben immers geen idee hoe de performers in het museum hun livestream vertalen – ontstaat er een soort collectief kunstwerk, dat eenmalig en ter plekke op verschillende plekken tegelijk ontstaat.

De livestream zal in de glasgalerij van het Stedelijk Museum Breda te zien zijn van donderdag 8 oktober vanaf 17:00 tot zondag 11 oktober 17:00 uur.

Live performances:
Vrijdag 9 oktober:10:00-13:30 Sofie Hollander | 13:30-17:00 Mike Suijkerbuijk